Här får 200 jobb i sommar

MJÖLBY. Sommaren och semestern närmar sig. För de som jobbar med rekrytering är det högsäsong just nu. Bara på Toyota Material Handling i Mjölby ska man anställa drygt 200 sommarjobbare.

Katrin Wallin är HR-konsult på Toyota Material Handling i Mjölby. Hon och kollegorna har fullt upp just nu, med att fylla kvoten av sommarjobbare som behövs för att klara den kommande semesterperioden.
– Ja, det är ett omfattande jobb och något som vi jobbar med under stora delar av året, berättar Wallin.
Här jobbar omkring 2000 personer och till sommaren behövs drygt 200 ytterligare för att täcka upp behovet av semestervikarier. Främst är det montörer, materialhanterare och svetsare som efterfrågas, men också ingenjörsstudenter på tjänstemannasidan, förklarar Wallin.
I början av januari kom annonserna om de lediga platserna ut och ansökningstiden gick ut nu vid månadsskiftet.

Den största utmaningen, menar Katrin Wallin, är få ihop alla trådar; att hitta rätt mängd personer med rätt kompetens till rätt tidpunkt. Men även när rekryteringen är klar återstår ett stort arbete för ett företag som i stort sett över en dag får ett par hundra nya medarbetare.
– De som tar över sen gör verkligen ett jättejobb, säger hon och berömmer sina kollegor som chefer och arbetsledare ute i produktionen.
Hon syftar bland annat på introduktioner, säkerhetsutbildningar, certifikat och annat som måste till för att få allt att fungera.
– Det är trots allt ett par hundra personer som ska in i organisationen samtidigt som kvaliteten i produktionen ska behållas. Ett stort projekt, menar Wallin.

Som rekryterare har hon några goda råd att komma med för den som vill öka sina chanser att få jobb.
– När det gäller de yngre tycker jag att man redan i åttan, nian bör fundera över att välja ett praktiskt program på gymnasiet. Det behövs väldigt mycket folk inom industrin.
Wallin betonar att man, om man väljer ett yrkesprogram, håller alla vägar öppna.
– Om du till exempel tar industriprogrammet och väljer till vissa ämnen har du dubbla möjligheter. Då kan man antingen välja att jobba efter gymnasiet eller plugga vidare, rekommenderar hon.
När det gäller den skriftliga jobbansökan tycker Wallin att det är viktigt att få med så mycket relevant information som möjligt.
– Om du gillar att meka med bilar på fritiden, skriv det, eller om du haft praktik på något företag.
Katrin Wallin menar också att cv och andra inskickade dokument ska vara snygga, prydliga och lättlästa – bra mallar finns på nätet, tipsar hon.

Många av de som sommarjobbar på Toyota Material Handling erbjuds fortsatt anställning.
– Det är inget vi kan lova, men när orderingången ser bra ut finns det goda chanser, säger Wallin.
Näst efter Mjölby kommun och Toyota Material Handling är Väderstad AB kommunens tredje största arbetsgivare. Här kommer omkring 25 personer att få jobb i sommar, främst inom produktion och produktutveckling.

Publicerad 03 May 2017 11:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag