Nu ska den dåliga lukten bort

Av
Pernilla Alsén

MJÖLBY. Trots en rad åtgärder har man inte lyckats fullt ut med att minska luktspridningen vid Mjölkulla reningsverk. Nu görs ytterligare insatser för att få bort besvärande lukt.

Under flera års tid har boende i området nära reningsverket i Mjölby klagat över dålig lukt. På reningsverket tar man problemen på fullaste allvar, poängterar miljöutredare Nathalie Stärner och driftschef Ingvar Andersson.
– En del tror att vi inget gör, men det handlar om olika sorters lukter och olika anledningar, säger Stärner.

Klagomålen från grannarna började komma under 2014, då rötkammaren sattes i drift. Dessa problem har man nu kommit till rätta med, men istället har driftstörningar i bioreningssteget skapat vissa luktproblem, liksom gasklockan.
Byggnationer och driftstörningar är ofta orsaken till den stundtals dåliga lukten, förklarar Nathalie Stärner. Nu har man gjort en rad åtgärder för att få bukt med lukten och fler åtgärder planeras att genomföras. Bland annat ses den dagliga tömningen av slambil över.
– Det här är något vi jobbar mycket med, det är ett ständigt pågående arbete, menar Nathalie Stärner.
– Men en viss lukt från reningsverket kommer alltid att finnas, tillägger Ingvar Andersson.

Nu har en luktpanel satts ihop. En grupp privatpersoner som bor i eller rör sig i området ska hjälpa till att rapportera in observationer.
– Vi är jättetacksamma att vi får hjälp med detta, säger Stärner.
I slutet av maj kommer man också att hålla informationsmöten i Mjölkulla, där det finns möjlighet att både få svar på frågor och funderingar och att dela med sig av egna observationer.

Publicerad 10 May 2017 08:39

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag