Elever uppmärksammar rättigheter

MOTALA. Platengymnasiets elever har arbetat med ett projekt under temat mänskliga rättigheter. Det visas i en utställning som står utanför Hallen i Motala och som senare i höst kommer att stå i Stockholm.
Projektet som eleverna arbetat med heter Kub- projektet och arrangeras av Raoul Wallenberg Academy. Syftet med det är att ge skolor stöd för att uppfylla skolans övergripande demokrati- och värdegrundsuppdrag samt att uppmuntra eleverna att själva göra skillnad.
30 skolor i Sverige och utomlands deltar i projektet och de har fått varsin kub som de ska inreda med varsin mänsklig rättighet.
Platengymnasiet har fått ”Rätten till en nationalitet”. Ettorna på skolan har utifrån de gymnasieprogram de läser arbetat med temat.
De har bland annat gjort film, skrivit dikter, pratat med företag om hur de jobbar med mänskliga rättigheter och intervjuat motalabor på stan.
Deras arbete kommer nu, och under hela sommaren, att visas upp i en kub som står utanför Hallen.
Det är eleverna själva som har hållit i trådarna med stöd från några lärare på skolan. Tvåor och treor har suttit med i en styrgrupp, vilket innebär att de har gett ettorna vägledning i sina arbeten. Julia Wallgren, Agnes Hallén och Anna Jarl är tre av eleverna som suttit med i styrgruppen.
– Det har varit jättekul. Vi har fått ta mycket ansvar. Det är ett viktigt ämne som behöver lyftas upp för många tar det bara för givet, säger Anna Jarl.
Kuben kommer att vara öppen under Stadsvandringen som hembygdsföreningen håller i i sommar.
Den 1-3 september flyttas kuben till Kungsträdgården i Stockholm där de resterande 29 kuberna också kommer att ställas ut.
Nästa år är det nya skolor som får kuber att fylla.
Platengymnasiet kommer att ha en av kuberna även nästa år.

Publicerad 15 May 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag