Malmberg:

"Tillåt gårdsförsäljning av vin och öl"

ÖDESHÖG. Den östgötska riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) vill att Östergötland blir försökslän för gårdsförsäljning av öl och vin. I förra veckan besökte hon öl- och vinproducenter i Ödeshögstrakten.

Betty Malmberg besökte i fredags både Särtshöga Vingård och Millingstorp gårdsbryggeri utanför Ödeshög. I en skriftlig fråga till folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har Malmberg föreslagit att Östergötland ska bli försökslän när det gäller gårdsförsäljning av vin och öl.
– Vi har inte råd att sätta upp onödiga hinder för företag på landsbygden. När det gäller gårdsförsäljning måste vi öppna upp låsningarna och Östergötland skulle vara ett perfekt försökslän för att testa vilka effekter gårdsförsäljning får för alltifrån landsbygdsutveckling till folkhälsa, menar Betty Malmberg.
Niclas Albinsson, som driver Särtshöga Vingård, välkomnar Betty Malmbergs engagemang för frågan om gårdsförsäljning.
– Det är viktigt att regeringen, som motsätter sig gårdsförsäljning, får en bild av hur mycket dagens regelverk försvårar för oss vinodlare. Det är redan svårt att odla vin i det svenska klimatet. Politiken behöver inte göra det ännu svårare, säger Albinsson.
På 31:ans Glass & Kök i Hästholmen ska snart mikrobryggeriet från Millingstorp installeras. Karolina och Håkan Johanssons första ölsort lanserades för 19 år sedan. De berättar om hur Systembolagets regler försvårar för lokala producenter.
– Hade gårdsförsäljning varit tillåtet hade det ökat intresset för restaurangen också. Turismen och besöksnäringen är viktig för oss, paret Johansson som både driver Millingstorps gårdsbryggeri och 31:ans Glass & Kök.

Moderaternas idé om gårdsförsäljning har inte fått gehör hos regeringen, bland annat möts förslaget av invändningar med hänvisning till EU:s rådande regelverk som finns runt alkoholförsäljningen i Sverige.
Betty Malmberg hävdar att detta, precis som i grannlandet, borde gå att lösa.
– Finland har både alkoholmonopol och gårdsförsäljning och det fungerar. En annan modell som är framkomlig är att göra vin- och ölproducenter till ombud för Systembolaget, menar hon.

Håkan och Karolina Johansson, Millingstorp.

Håkan och Karolina Johansson, Millingstorp.

Publicerad 15 May 2017 13:29

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag