Jocke Gustavsson (t.v.) och Anders Gustavsson förbereder uppsättningen av “Dracula” på Sörby Rundloge. Foto: Pernilla Alsén

Jocke Gustavsson (t.v.) och Anders Gustavsson förbereder uppsättningen av “Dracula” på Sörby Rundloge. Foto: Pernilla Alsén

De brinner för teatern

"Det är mötet med publiken som är målet”

MJÖLBY. För Anders och Jocke Gustavsson är teater en gemensam nämnare. En annan är att de båda är uppvuxna i Mjölby och har båda lämnat sin tidigare hemstad för varsin grannkommun.

Anders Gustavsson bor i Ödeshög numera och Jocke Gustavsson i Linköping. Men Mjölby är forfarande ”hemma” för teaterduon, i alla fall jobbmässigt.
Anders Gustavsson driver Svartå Soffteater som för tredje året arrangerar sommarteater i Sörby Rundloge i utkanten av Mjölby. ”Karatekärringen & Tjatmumriken” och ”Rödluvan & vargen” var de tidigare uppsättningarna och nu är arbetet i full gång med årets musikteater; ”Dracula”.
– Det blir mycket sång och musik, men också tal, säger Jocke Gustavsson som står för musik, manus och regi.

Han beskriver föreställningen som ”läskig, komisk och barnvänlig”.
– Men ofta brukar den äldre publiken ha lika roligt som barnen, tillägger Anders Gustavsson som tagit på sig producentrollen och därmed sköter marknadföring, biljettförsäljningar, bokningar med mera.
Men det är inte den enda roll han har. Anders Gustavsson står också på scenen i rollen som Dracula.
– Han är nyvaken efter att ha sovit i 300 år och väckts av doften av mat. Han är väldigt hungrig och har ett hiskeligt morgonhumör. Det kan man ju förstå eftersom han legat och sovit så länge, ler Anders.
Skådespelarna i årets uppsättning är i mångt och mycket de samma som förra året. Bland annat gör 16-årigaNathalie Andersson rollen som Johanna, förra året hade hon huvudrollen som Rödluvan.
Även Jocke Johansson medverkar igen. Han lyfts fram som en viktig kugge i verksamheten, speciellt i scenbygget som han har haft en stor del i. Han är nämligen inte bara är skådespelare utan också snickare.

Scenen i rundlogen är imponerande och har vuxit för varje år. Nu är den fyra våningar hög och når nästan ända upp till taket i den stora logen.
Både Jocke och Anders älskar teatern, både att spela och arbetet runt omkring.
– Det roligaste är nog variationen, att det alltid händer nya saker, säger Jocke som är van vid att både skriva text, musik, bygga scen och kulisser och skådespela.
Anders håller med och lyfter också fram publikkontakten.
– Det är ändå det som är själva målet; mötet med publiken.
Han har vana från både teater och film och medverkar band annat i ett tiotal ”Johan Falk-filmer”, där han spelar karaktären Victor Eriksen.
– Det är skillnad, när man filmar förbereder man mer på egen hand, pluggar in sina repliker, repeterar och kommer till inspelningsplatsen och kör.
Teater är mer ett lagarbete och dessutom har man mycket mer att göra runt om kring, menar han, speciellt när man som Anders är egen företagare.
Att spela teater för barn gillar både Jocke och Anders.
Jocke har under flera år arbetat med olika uppsättningar på Friluftsteatern i Gamla Linköping, både på och bakom scen.
– Barn är ju väldigt ärliga, så på ett sätt är de en hårdare publik. Tycker de att det blir tråkigt tappar de koncentrationen och börjar kanske göra annat, säger Jocke.
– Det är också kul för att de är mer nyfikna och kommer med frågor, säger Anders som tillsammans med ensemblen gärna pratar med publiken efter föreställningen.

”Dracula” vänder sig både till privatpersoner och till skolor, som har möjligheten att boka egna föreställningar. Premiären är 3 juni och därefter är fem föreställningar planerade i nuläget.

Publicerad 17 May 2017 15:00