Många östgötar klarar inte uppkörningen

ÖSTERGÖTLAND. Allt färre klarar uppkörningen och Östergötland ligger under riksgenomsnittet. Det visar statistik från Trafikverket.
Av alla som körde upp för B-körkort i Sverige förra året klarade 47,8 procent uppkörningen. Det är en minskning med tio procent jämfört med 2006.
– Vi har sett en trend i att allt fler gör tre eller flera omprov. Det handlar ofta om att man tror att man kan och inte har koll på vilka krav som ställs. säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket Förarprov.
Att utbildningsmaterialet inte finns på fler språk är också ett problem, enligt Trafikverket.
Östergötland ligger under riksgenomsnittet när det gäller godkända förarprov. Enligt Trafikverkets kontor i Linköping klarade 42, 9 procent uppkörningen förra året. Östergötland hamnar därmed på fjärde sämsta plats i landet. Bäst placering, 61 procent, har Umeå och sämst, 39 procent, har Sollentuna.
– Det är svårt att säga vad det beror på att det går bättre på vissa orter, men kanske handlar det om motiviation och behov. I storstäderna kan man vara i mindre behov av körkort då det finns mycket bussar och tunnelbana, säger Ylva Lundin.
För att lyckas på uppkörningen är det, enligt Ylva Lundin, viktigt att vara väl förberedd. Det blir man framför allt genom mängd-träning, att köra så mycket som möjligt både hemma och på trafikskola.
18-åriga Felicia Djärf Rosén från Motala klarade uppkörningen på första försöket.
– Jag pratade mycket med körläraren när jag körde för att få veta vad jag behövde träna extra på, säger hon.

Lina Finnevidsson från Motala har en uppkörning inbokad på hemligt datum.
– Det är nervöst, men jag hoppas att jag ska vara så pass förberedd så jag klarar den, säger hon.

Lina Finnevidsson från Motala har en uppkörning inbokad på hemligt datum. – Det är nervöst, men jag hoppas att jag ska vara så pass förberedd så jag klarar den, säger hon.

Publicerad 17 May 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag