Vilma vill återvända till Filippinerna

MJÖLBY. Vilma Andersson, 19, är nyligen hemkommen från en minnesvärd resa till Filippinerna. Syftet med resan var att se hur Plan International arbetar för att stödja barn i landet.

Den två veckor långa resan innehöll många studiebesök vid skolor, berättar Vilma, som går sista året på Barn - och fritidsprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby. Hjälporganisationen Plan International, som Vilma reste tillsammans med, har i Filipinerna bland annat varit aktiva i arbete efter tyfonen Haiyan 2013, då 14 miljoner människor drabbades och många barn förlorade sina hem och skolor.
– Vi träffade många gatubarn som förlorat sina föräldrar i tyfonen. Det var väldigt jobbigt och gripande, berättar Vilma Andersson.

Många minnen tar hon med sig från resan som gjort stort intryck.
– Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa andra som inte har det lika bra som vi. Men man behöver nästan se det på plats för att förstå.
Under resan fick hon också se och lära sig mer om de omfattande nybyggnationer av skolor och bostadsområden som gjorts i det tyfondrabbade landet.
Vilma, som snart tar studenten, kommer att jobba på Lundbybadet efter att skolan slutat. Men resan till Filippinerna gav mersmak, hon vill gärna hjälpa till och göra nytta.
– Jag har planer på att åka tillbaka nästa vår och jobba som volontär i ett halvår.


Visste du att...

... Plan International är en av världens äldsta och största barnrättsorganisationer som arbetar för barns rättigheter och utveckling i Afrika, Latinamerika och Asien.
I Filippinerna har man jobbat sedan 1961 och organisationen var en av de ledande i hjälparbetet efter Haiyan, en av historiens värsta tyfoner Förutom skydd vid katastrofer arbetar Plan International med att ge barn tillgång till utbildning, sexuell och reproduktiv hälsa och rätt att delta i samhället.

Publicerad 18 May 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag