De poddar om känsliga ämnen

VADSTENA. Mårten Granlund och Simon Billemar är killarna bakom den öppenhjärtiga podden ”Manskligt” . Där väjer de inte ens för det mest känsliga och privata.

Mårten Granlund, 21, och Simon Billemar, 25 är båda från Vadstena men Simon bor numera i Linköping.
Sedan några månader tilllbaka driver de podden ”Manskligt”. Här verkar inte några samtalsämnen vara för svåra, Mårten och Simon delar med sig av det mesta.
”Vi tror att vi killar allt för ofta bara snuddar på ytan eller lätt skämtar bort samtal om sex, relationer, sexualitet, porr, feminism, självkänsla och så mycket annat. Samtal som behövs för att bryta barriärer, tabu och som kan skapa en positiv inverkan på vår mentala hälsa. Med Manskligt vill vi sänka tröskeln för att killar ska känna sig trygga i att prata öppet om sina tankar, känslor och sitt mående på ett djupare plan.” står det i podd-presentationen.

Mårten Granlund startade förra året projektet ”Under Kevlaret”, med samma syfte; att bryta tabut när det gäller framför allt unga killars känslor och psykiska hälsa. ”Under Kevlaret” som bland annat innefattar bland annat webbforum, facebooksida och föreläsningar har alltså sedan en tid tillbaka utökats med en podcast.
Granlund och Billemar tar exempelvis upp ämnen som panikångest, kärlek och relationer, alkohol, sex och erektionsproblem.

Har ni någon gräns för vad ni pratar om och vad ni inte pratar om i podden?
– Jag har upptäckt att det fyller en funktion att vara väldigt genomskinlig på vissa plan i podden. Till exempel när jag berättade om min panikångestattack på krogen så får man mycket respons av människor som säger att de upplevt samma sak. Det kan jag tänka mig skapar en känsla hos lyssnaren att man inte är konstig, eller att man inte är ensam i sitt mående. Däremot har man väldigt tydliga gränser när det kommer till att prata om någon annan än mig själv och Simon, säger Mårten.
Simon håller med sin samtalspartner.
– Jag kan blotta mig hur mycket som helst, så länge det inte skadar någon annan. Att vara självutlämnande är bara ett sätt att vidga gränserna för vad som är normalt att prata om, vilket är vad Manskligt ska handla om. Ibland kan vi nog uppfattas som äckliga, ibland som lite töntiga och ibland som lite klyschiga, men det är bara för att man har så fasta föreställningar om hur två killar ska låta när de konverserar. De föreställningarna vill vi bryta ner eftersom de är dåliga och skapar ett trött och grått samtalsklimat.

Vad lyssnar ni själva helst på?
– Jag lyssnar mycket på Alex & Sigges podcast, och även en humorpodd som heter ”Tack för kaffet”, där tre idioter från Värmland inte har några som helst gränser, vilket är gött att lyssna på när man själv många gånger är väldigt fyrkantig och ”korrekt” i sitt sätt att uttrycka sig på, säger Mårten.

Simon lyssnar gärna på Liv Strömqvist.
– Jag gillar även Noel Flike som gjorde en podd med Zara Larsson förut men som nu har en ny som heter något med ”Noel”. Han verkar vara en fin manlig förebild. 


Publicerad 19 May 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag