Lisen uttrycker sig i färg och form

"Vi har alltid uppmuntrats att uttrycka oss konstnärligt”

BOXHOLM. Lisen Adbåge är illustratör och barnboksförfattare. Tillsammans med tvillingsystern Emma har hon blivit dubbelt prisad för sitt arbete den senaste tiden.

I januari delades Svenska Barnboksinstitutet ut det prestigefyllda Lennart Hellsing-priset.
– Väldigt hedrande och jättehärligt. Det känns fint att någon ser det man gör och tar det på allvar., säger Lisen Adbåge om utmärkelsen som hon och systern Emma Adbåge fick för deras gemensamma bok ”Halsen rapar, hjärtat slår – rim för 0-100 år”.
I början av maj var det dags igen, då fick systrarna ta emot Rolf Wirténs kulturpris som då delades ut för 17:e gången till kulturutövare med anknytning till Östergötland.

Lisen och Emma Adbåge är illustratörer och barnboksförfattare båda två. Det började hemma i Sya och Västra Harg där de växte upp.
– Tecknandet har alltid funnits för mig. Jag var en introvert unge och tilläts vara så. Våra föräldrar har alltid uppmuntrat oss att uttrycka oss konstnärligt, berättar Lisen.
Vi ses hemma i den drygt 100-åriga villan i Linnefors utanför Boxholm. Huset, som ligger granne med Svartån, hade varit obebott en längre tid innan hon och sambon flyttade in för ett drygt år sedan, berättar Lisen.
Och visst syns det att huset är i behov av den renovering som just nu pågår, men det är väldigt hemtrevligt och välkomnande med sin patina och gammaldags charm.
Lisen berättar vidare om de unga åren, då bildintresset uppstod.
– Både mamma och pappa var konstnärligt lagda och morfar var också intresserad.
Redan i unga år fick Lisen Adbåge upp ögonen för att hennes stora intresse faktiskt kunde bli ett arbete.
– I Västra Harg bodde vi granne med Tor Morisse. Det var tack vare honom jag förstod att man kunde jobba med detta.

Hon pratar varmt om den välkände illustratören som betytt mycket för henne genom åren, både när det gäller utveckling och yrkesval.
En annan förebild är Barbro Lindgren.
– Hon var min första förläggare när det begav sig 1999. Nu i våras kom hennes klassiker Loranga ut på engelska (Soda Pop), då fick jag göra illustrationerna. En ära! ler Lisen.
Bibliografin är lång. På egen hand har Lisen Adbåge skrivit och illustrerat ett tiotal barnböcker, tillsammans med andra många fler. På sitt cv har hon även flera serier som publicerats i bland annat ICA-kuriren och Kamratposten.
Även om Lisen och tvillingsystern Emma har samma yrke har de inte arbetat tillsammans så mycket tidigare. Men när de väl gjorde det med den prisade boken ”Halsen rapar, hjärtat slår...” blev det en lyckoträff.
– Jag tror att vi behövde ha varsin karriär fram till nu för att hitta vår egen stil, det var nog ett måste för att det skulle funka.
Hon berättar att samarbetet till stor del sker via sms, att de skickar texter till varandra. Att samarbeta med sin tvillingsyster har sina fördelar, konstaterar Lisen.
– Det känns väldigt tryggt. Det är nästan lite fuskigt att ha någon som är och tänker så lika.
Det fina mottagandet de fått för boken var en stor bonus, menar hon.
– Vi blev väldigt glada och stolta att den tagits emot så fint.

Jobbet som författare och illustratör är annars ganska ensamt. Men det är samtidigt bland det bästa med jobbet, friheten att vara sin egen, tycker hon.
– Jag är enormt tacksam över att kunna jobba här hemma och ha makt över min egen vardag.
Stänger av arbetet helt gör hon sällan eller aldrig.
– Jag samlar alltid på mig färger och uttryck, till exempel när jag är ute och jobbar i trädgården.
Lisen Adbåge beskriver sin stil som humoristisk, men inte tramsigt.
– Det ska finnas en underliggande humor i bildberättandet, inte bara vara snyggt.

Lisen Adbåge bor i Linnefors utanför Boxholm.

Lisen Adbåge bor i Linnefors utanför Boxholm.

Publicerad 08 June 2017 08:06

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag