Här får Motalabarnen lära sig simma

Av
Carolina Fransson

MOTALA. På Motalabadet får cirka 60 barn lära sig att simma i sommar. Östgötatidningen följde med vid ett av tillfällena.
Det är onsdag eftermiddag och solen har precis kommit fram efter en annars gråmulen och regnig dag. Det är dags för dagens första simlektion på Motalabadet. Barnen i sommarens simskola är i spridda åldrar, från sex till elva år gamla. I varje grupp är det femton barn.
Just den här lektionen inleds med att simlärarna Elin Wånggren och Linn Peterson går i genom bentagen. Barnen sitter på marken i en ring runt dem och övar. Sedan är det uppvärmning och barnen joggar då runt lite på området efter simlärarna innan det är dags att hoppa i vattnet.
Mycket fokus ligger på att vänja sig vid vattnet och det gör de genom lekar som att koka kaffe.
Simläraren Eva Gustawsson tar efter en stund med sig några av barnen till den större bassängen för att de ska få öva på att simma på djupt vatten.

"Alla är inte uppmärksamma"

– Det är jätteviktigt att barnen får lära sig att simma i 50-metersbassängen också för där får de träna uthållighet, säger hon.
8-åriga Mirella Morad simmar i 50-metersbassängen, som har en vattentemperatur på 25 grader.
– Det går bra. Det är roligt, men kallt, säger hon efter att ha simmat en stund.
Hennes pappa George Morad och storasyster Firel Morad är med henne till simskolan och står och tittar på.
– Vi kommer från Syrien och har badat mycket i sjöarna där. Nu i år har vi badat mycket i simhallen och i sommar kommer vi att vara vid Varamon. Vi har alltid koll på Mirella när hon är med och badar, men det känns bra att hon får lära sig simma nu, säger George.
– Det är jätteviktigt, men alla är inte uppmärksamma. Förra sommaren var jag i Varamon och då var det en kvinna som hade tappat bort sitt barn och gick runt och letade och var jätteledsen, säger Firel Morad.
Eva Gustawsson har arbetat som simskollärare sedan 1979 och betonar hur viktigt det är med simkunskaper när man badar och med uppmärksamhet på barn som inte kan simma.

Barnen i simskolan är från sex år gamla och uppåt.

Barnen i simskolan är från sex år gamla och uppåt.

Vuxna drar sig för att anmäla sig

– Många badar inte med sina barn utan de tittar ner i sina telefoner. Vi märker av det i simhallen. Det kan ske en olycka så snabbt så det är ett jätteproblem, säger hon.
Det är även många vuxna som inte kan simma och i Motala finns simskola för vuxna i simhallen på onsdagarna under höst, vinter och vår. Det är främst äldre män som är med i drunkningsolyckor och den gruppen lyser, enligt Eva Gustawsson, mest med sin frånvaro.Simskolan är populär, men många vuxna över lag drar sig för att anmäla sig till kurserna då de skäms för att de inte kan simma, menar hon.

- Man kan ha blivit i knuffad, hållit på att drunkna eller varit med om något annat traumatiskt så att man fått en enorm vattenrädsla. Folk kommer fram till mig under andra terminen och erkänner att de hade svårt att lyfta luren. Många vill inte riktigt erkänna att de behöver öva på arm- och bentagen, men även om man kan simma behöver man underhålla sina kunskaper, säger hon.

Barnen övar vattenvana genom att koka kaffe.

Barnen övar vattenvana genom att koka kaffe.

Publicerad 15 June 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag