Fler förskolor och skolor i musiksatsning

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Sedan några år tillbaka har förskolor och skolor i Motala kommun ett samarbete med Kulturskolan där barn får möjlighet att lära sig att sjunga och spela instrument. I höst utökas samarbetet och förskolan Marieberg och årskurs två på Råssnäs och Charlottenborg kommer då även att vara med.
Samarbetet och musiksatsningen heter El Sistema och startade i Motala 2014. Barn från fem års ålder på förskolorna Agneshög, Gustavsvik, Charlottenborg, Lustigkulle och Myran samt förskoleklass och årskurs 1 på Råssnässkolan och Charlottenborg deltar i det.
- Det här är ett sätt för oss att nå barn som kanske inte skulle ha börjat hos oss annars. Ofta har man annars en förälder som gått i musikskola om man börjar själv, säger Sara Englund Eckerbom, som är samordnare för satsningen i Motala.
Musikundervisningen sker på förskolorna och skolorna och det är två musiklärare som har hand om den. De träffar barnen två gånger i veckan och en gång i veckan är det familjekväll och då får barnen möjlighet att visa upp för föräldrar och syskon vad de gör och har lärt sig.
Under den sista terminsträffen sjunger barnen och musiklärarna i Motala Folkets hus. De sitter i en ring eller står upp och dansar.

"Smittar av sig på hela verksamheten"

– Det är roligast när man får hoppa, säger sexåriga Lina Spång från Gustavsviks förskola.
Sexåriga Yazan Suleyman från samma förskola gillar mest att sjunga I ett hus vid skogens slut.
– Det är så mycket glädje i det här och det smittar av sig på hela verksamheten. Sången är viktig för barns språkutveckling och det blir att vi även använder det här lite när vi arbetar med de yngre barnen, säger Annelie Broberg, pedagog på Gustavsviks förskola.
El Sistema startade i Venezuela 1975 av musikern José Antonio Abreu som bjöd in 11 barn till sitt garage och lärde dem att spela instrument. Det spreds över världen och startade i Sverige 2009. I dag är cirka 600 000 barn en del av det.

Publicerad 19 June 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag