Ovanligt många fullföljde loppet

MOTALA. ?? I helgen kördes Vätternrundan, som avslutning på cykelveckan med start och mål i Motala.

När Vätternrundan summerats konstaterades att fler cyklister än vanligt fullföljde loppet. När målet stängdes vid midnatt natten till söndag, hade 18 856 cyklister fullföljt loppet. Totalt kom 19 487 cyklister till start i rundan, den 52:a i ordningen.

De första cyklisterna i Vätternrundan gav sig iväg klockan 19:30 på fredagskvällen och den sista kom i mål vid 23:30 på lördagskvällen. 631 deltagare bröt loppet, vilket är färre än vanligt. Utöver ett tragiskt dödsfall på grund av sjukdom, rapporterades inga allvarligare olyckor.
En av de som fullföljde det 30 mil långa loppet var den dubbla OS-mästaren, skidlöparen Johan Olsson, som körde sin första runda. Olsson tog sig runt Vättern tillsammans med en grupp cyklister från Motala AIF.
Johan Olsson meddelade i våras att han lämnar skidåkningen på elitnivå. Samtidigt berättade han om sina planer på att genomföra en svensk klassiker, där första steget var Vätternrundan.
När Johan gick i mål på lördagskvällen konstaterade han att 30 mil är långt.
- Man får en slags snedvriden uppfattning om hur långt saker och ting är, säger han. När det var nio mil kvar, då kände jag att vi hade nära hem. Nio mil, det är ju ett helt vasalopp. Och när det var fem mil kvar, då var det som att vi var hemma. Fem mil är ett vanligt träningspass en kväll, säger han till vätternrundan.se
Cyklingen runt Vättern beskriver Olsson som en drömresa, om än med en liten mental dipp.
- Jag hade en svacka mellan 17 och 21 mil. Då gick jag ner och petade i mig lite dricka. Sen hade vi en paus efter 21 och efter det fick jag energi igen. Jag hamnade i någon slags endorfinchock. Jag var så himla glad på slutet.

Johan Olsson var nöjd efter loppet.

Johan Olsson var nöjd efter loppet.

Publicerad 19 June 2017 08:27

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag