Jubilerande museum lockar fler än "radiogubbar"

Av
Carolina Fransson

MOTALA. I år är det 90 år sedan Rundradiostationen på Bondebacka stod klar.
För att uppmärksamma jubileet har stationen, som sedan 1977 varit museum, byggt om Luxorrummet. Där visas en utställning som heter ”Sändarstationen 90 år”.
På väggarna hänger bilder från när stationen byggdes och i rummet finns tidstypiska möbler och prylar som användes när stationen var i gång.
- På den tiden när stationen var i gång betydde den mycket för Motala. Nu fungerar radiomasterna som symboler för staden, säger Maja Eriksson, museivärd.
Maja Eriksson har arbetat som museivärd i tre säsonger och har under den tiden sett en ökning av antalet besökare samt en större bredd av människor till museet.
– Nu är det inte bara radiogubbar som kommer hit. Vi har en utställning om kriget och så har vi byggt upp olika miljöer som kan locka andra som inte har det tekniska intresset. Alla sorters besökare kommer hit. Det är mest pensionärer som kommer, men det har blivit mer och mer barnfamiljer, säger hon.

Guidade visningar av ”Sändarstationen 90 år” sker varje tisdag. Museet har öppet samtliga dagar under juni, juli och augusti. Under september är det öppet på helgerna.

Ett urval av andra museer i Östergötland:

Motala motormuseum- I år visas en ny utställning med elfordon. Den visas till och med den 30 september och heter Elfordon dåtid - nutid. Öppet mån-lör 8.00-21.00 och sön 10.00-16.00.
Rökstenen- Rökstenen och utomhusmuseet i Rök kan besökas alla dagar och alla tider året om. Under juli-augusti klockan 12 har personalen vid Rökstenen Besökscentrum guidning om Rökstenen och utomhusmuseet.
Bergska skolmuseet- Ligger i Ödeshögs hembygdsgård. Rummet på nedre våningen är inrett som en skolsal. På övervåningen finns ett minnesrum över lärarfamiljen Berg. Huset var ursprungligen Ödeshögs samhälles första lärarbostad.
Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus- I Vadstena. Öppet dagligen klockan 12.00-17.00 med guidning klockan 14.00 och 15.30. Därefter samma öppettider och guidningstider den 26-27 augusti och den 2-3 september.
Boxholms Bruksmuseum - Här skildras bruksortens sociala och tekniska historia. Just nu finns också säsongsutställningen ""Verksamheter vid det gamla bruket", med både bilder och texter. Öppet tisdag-söndag, kl. 10-15.

Publicerad 08 July 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag