Mycket att se och göra i Vadstena

VADSTENA. I Vadstena finns så mycket att se och göra under sommarmånaderna att det egentligen inte låter sig sammanfattas så här.
Vid ett kortare besök kan det räcka gott att strosa runt på kullerstensgatorna bland de charmiga små trähusen och kanske vidare längs strandpromenaden med dess vackra vy över Vättern.
Här i den gamla medeltidsstaden är historien framträdande, men det finns också gott om natur- och friluftsupplevelser och aktiviteter att ägna sig åt. I och omkring Vadstena finns flera badställen, bara någon kilometer utanför stadskärnan ligger Vadstena Camping med både bryggor, sandstrand och generösa gräsytor för badgäster och campare.
Musik- och teaterscenen är aktiv i Vadstena. Bland annat spelar Shakespeare på Gräsgården "Romeo och Juliet" på Gräsgården bredvid Klosterkyrkan och på slottet framför Vadstena-Akademien operan "The Importance of Being Earnest". På Vadstena Nya Teater spelas "Ellen Key och ljuset på Strand" och "Märta - gift Söderberg" under juli.
Klosterområdet bjuder förstås på mycket spännande historia och kultur och här finns bland annat möjlighet att besöka  Klosterkyrkan, Sancta Birgitta Klostermuseum och Pilgrimscentrum. Vadstena finns också många aktiva konstnärer och gallerier, på slottet finns exempelvis utställningen "Carl Milles, Gottfrid Larsson och Stina Opitz" hela sommaren.
För den musikintresserade anordnas "A lövely night in Krogaränga", en rockfestival där bland andra Millencolin, De Lyckliga Kompisarna, The Dahmers och John Chopper Harris spelar. Kvällen efter, 29 juli, blir det mera musik och rock då bland andra Mustasch, Cirkus Prütz, och Grande Royale spelar. Jill Johnson kommer till Vadstena 5 augusti för att spela på slottets borggård.
Det återkommande och välbesökta konceptet "Nostalgiafton" är igång även i år.  Fram till mitten av augusti finns chansen att vid Slottsgården och området däromkring titta på och/eller ställa ut gamla välbevarade fordon och lyssna på livemusik. För den som är förtjust i gamla färdmedel finns också möjligheten att åka veterantåg från Vadstena station eller hyra en dressin och själv trampa ut på slätten.

Publicerad 09 July 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag