Upptäck länet till fots eller med cykel

Av
Carolina Fransson

ÖSTERGÖTLAND. Sugen på att upptäcka länet till fots eller med cykel? Östgötaleden är en 120 mil lång vandringsled i Östergötland som utökas hela tiden. I vår har det tillkommit en ny sträcka genom Borensberg.

Den nya sträckan i Borensberg, som är en av tre nytillkomna i vår och sommar, är 10,7 kilometer lång. Den går längs med kanalen, längs sjön Boren, genom bostadsområden och genom Bergvalla- Hällaskogen.
- Man passerar samhället, vatten och skog. Det är kuperat på vissa ställen och strandnära. Det som utmärker den här sträckan är att den går runt, från en plats och sen tillbaka. Den går att gå och cykla mountainbike på. Det går att cykla på vissa andra delar av Östgötaleden också, men det är bara den här som är en uttalad cykelled, säger Britt-Louise Nilsson, strateg inom natur- och friluftsliv inom region Östergötland.

Om man vill ta sig fram längs Östgötaleden tipsar hon om att gå in på www.ostgotaleden.se för att få utförlig information om leder på maps.ostgotaleden.se där man hittar en digital karta som visar var man är någonstans, var man kan sova och vad det finns för caféer och restauranger i närheten. Café- och restaurang-ägarna uppdaterar sin information och sina öppettider själva för att informationen ska bli så korrekt och aktuell som möjligt.

Det ska räcka med att man tittar på den digitala kartan innan man ger sig i väg. Längs vägen är det enkelt att följa sträckan, menar Britt-Louise Nilsson.
-Det är orange markeringar och pilar utsatta längs vägen. Från en orange markering ska man se nästa, oavsett vilket håll man kommer ifrån, säger hon.
Man kan starta och avsluta var man vill längs Östgötaleden och det är enkelt att kliva på den, oavsett vilken del av den man väljer att gå. I Borensberg går en del av sträckan igenom samhället och då kan man enkelt parkera bilen i närheten under tiden man går, menar Britt-Louise Nilsson.

Publicerad 13 July 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag