Ta en tur till Torpön

"Jag fastnade för den vackra miljön och närheten till vattnet”

TORPÖN. Torpön i sjön Sommen är inte bara en vacker plats i somrig miljö. Här finns också fullt med aktiviteter att välja mellan.

När Sabo Ruya under en semester med familjen för ett par år sedan hamnade på Torpön föll han pladask.
– Jag fastnade framför allt för den vackra miljön och närheten till vattnet, säger han och blickar ut över sjön Sommen.
Nu driver han och hustrun Johanna Torpöns Färjeläge med restaurang, café och glassförsäljning.
– Vi hyr det här året, till att börja med, så vi får chansen att känna efter hur det känns, säger Sabo Ruya som även har restaurangverksamhet i Linköping.
Bara ett stenkast från restaurangbyggnaden ligger en höghöjdsbana med klättervägg och så kallad zip-linbana. Vill man ge sig ut på sjön, länets näst största med flera hundra öar, finns möjligheten att hyra kajak, kanot eller annan båt.

Är man intresserad av djur och natur kan man besöka Naturum Sommen, som har öppet alla dagar under sommaren. Här kan man bland annat titta på närmare på Sommen-fiskarna i det stora akvariet och studera mindre djur som trollsländelarver och plankton i en labbhörna med mikroskop och miniakvarium.
– Vi lånar också ut fiskeutrustning om man vill prova på att meta här ute på bryggan, berättar föreståndare Jörgen Dahlin.
Nytt för i sommar är en utställning om reglerande vattendrag, bestående av en modell med kraftverk, dammar och olika fisk- och faunapassager i miniatyr.

Alldeles i närheten ligger Torpöns camping med plats för ett 50-tal husvagnar eller husbilar plus några stugor och tältplatser.
Naturen på ön är omväxlande och vacker. Här möts skog och berg, ekängar och åkermark, hagar med betande djur – det mesta inramat av en vidunderlig sjöutsikt.
För den som tycker om att röra på sig finns det flera vandringsleder att välja mellan. Man kan till exempel vandra längs den etapp av Östgötaleden som är förlagd här. Den markerade leden på Torpön är knappt 30 kilometer, men det finns flera små grusvägar som kan utnyttjas för att anpassa vandringen så lång eller kort som man själv önskar.

Sabo Ruya driver Torpöns Färjeläge. Foto: Pernilla Alsén

Sabo Ruya driver Torpöns Färjeläge. Foto: Pernilla Alsén

Naturum Sommen är öppet varje dag under sommaren. Foto: Pernilla Alsén

Naturum Sommen är öppet varje dag under sommaren. Foto: Pernilla Alsén

Hittar du hit?

Kommer du landvägen norrifrån tar man linfärjan ”Viktoria” över sundet till Torpön. Båtturen tar bara några minuter. Den som kommer söderifrån, via Österbymo eller Tranås, tar sig till ön via en bro.

Publicerad 17 July 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag