Prideparad ska gå genom Vadstena

"En behöver inte vara gay för att fira”

VADSTENA. Nu ska Vadstena få sin egen Pridefestival. Den 23 september kommer Vadstena Pride att genomföras för första gången.

Bakom arrangemanget står Vadstena kommun och i trådarna håller bland andra kulturstrateg Maria Jönsson, kommunstyrelsens ordförande Anders Hedeborg (S) och Mårten Granlund från föreningen Under Kevlaret.

– Jag är glad och stolt över att vi i Vadstena nu kommit så långt att vi kan hålla en Pridedag. Kommunen har tagit beslut om att regnbågsflaggan ska synliggöra hbtq-rörelsen. Det är ett viktigt officiellt erkännande. Vadstena ska vara en öppen och inkluderande stad och visa det, säger Anders Hedeborg (S).

Mårten Granlund är också väldigt glad över initiativet.

– Det är helt fantastiskt! Jag vet inte om jag tidigare har känt så starkt för den här lilla staden som när jag såg Pride-flaggorna vaja på Rådhustorget. Det här ÄR en stad för alla, och hur skulle man på något bättre sätt kunna uttrycka det än att ha Pride i Vadstena?

Han tror att de flesta kommer att uppskatta initiativet, för ett mer öppet och kärleksfullt Vadstena.

– Som sagt, en stad för alla. Men det finns också de som fortfarande gör motstånd, vilket gör det till en ännu större självklarhet att genomföra det här med full kraft.

Den 23 september kommer det att anordnas en Pride-parad genom stan och det kommer bland annat finnas seminarium, live-podd, föreläsningar och musik.

Kommunen välkomnar alla aktörer som står bakom människors lika värde att delta, exempelvis politiska föreningar, kyrkor, kulturaktörer, idrotts- och fritidsföreningar, näringsliv och skolor.

– En behöver inte vara gay för att fira Pride, alla har möjlighet att vara med och ta ställning. Det är ett sätt att visa sin arbetskollega, skolkamrat, familjemedlem eller granne att hen är okej och älskad. Ett bra tillfälle att lära sig mer och att säga ja till allas lika värde, menar kulturstrateg Maria Jönsson.

Publicerad 04 August 2017 10:29

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag