100 år sedan första simmet

Av
Carolina Fransson

MOTALA. 1917 simmades Motala Kanalsim första gången. Loppet, som låg nere en tid, fick en nystart igen för fem år sen och sedan dess har intresset för det hållt i sig.

– Det är många som vill simma i öppet vatten i dag. Intresset har ökat i och med en svensk klassiker, triathlon och att det blivit fler andra lopp. Vi har legat stadigt på ungefär 130-150 simmare varje år och det är bra i och med att konkurrensen har ökat. Vi har inga ambitioner att bredda oss utan vill bara att det ska vara ett trevligt lopp där man får bra bemötande från start till målgång, säger Marcus Vernström, arrangör för Motala Kanalsim.

Från början startade loppet i Borenshult med målgång i stan. Sedan nystarten 2013 simmar deltagarna från stan och går i mål vid Motala verkstad. Något annat som ändrat sig under de 100 åren är att de flesta simmar i våtdräkt i dag.

– 90 till 95 procent av dem som ställer upp i loppet simmar i våtdräkt. Det gjorde man inte alls om man bara backar tillbaka 20 år i tiden, säger Marcus Vernström.

Precis som tidigare år kan man anmäla sig till och med samma dag som loppet avgörs. Många väntar in i det sista för att avvakta vattentemperatur och väder, enligt Marcus Vernström. Genom åren har flera framgångsrika simmare deltagit i Motala Kanalsim. Anders Holmertz är en av dem.

– Vi hoppas på många vassa namn i år som kan se till att det blir ett jämnt lopp där man inte vet vem som vinner, säger Marcus Vernström.

Publicerad 08 August 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag