Resan runt Vättern blev en bok

VÄTTERN. Att ta sig runt Vättern kan vara en tuff utmaning, i alla fall om man gör det på cykel. Nu kan du runda sjön utan att bli det minsta andfådd. Det är Ivana Vukadinovic och Desiré Östergren som tar med läsaren på en resa i boken ”Vättern – Möten Mat Människor”.

Duon har besökt ett 40-tal platser; många matställen men också gamla kvarnar, kyrkor, slott och andra ställen runt den närmare 14 mil långa sjön. Förutom skildringar från restauranger, utflyktsmål och mänskliga möten innehåller boken många recept med koppling till de besökta platserna.

Vukadinovic står för texterna och Östergren har fotat.

– Jag skrev alla texter på plats, det skapar en starkare närvarokänsla för läsaren då alla sinnen är med, berättar Ivana Vukadinovic.

Hon berättar att hon alltid älskat att vistas nära vatten.

– Vättern är en otrolig mäktig sjö som var rolig att upptäcka och som jag gärna åker runt fler gånger. Att få skriva i närheten av sjöar, hav och floder ger mig en kick.

Desiré har barndomsminnen från Vätterns strand.

– Jag brukade campa med husvagnen tillsammans med min farfar Sievert vid Vätterviksbadet i Vadstena som liten. Det var sommarens högpunkt och nu är det roligt att ha fått fler favoritplatser runt sjön.

Under resans gång har de hittat nya favoritplatser.

– De djupa skogarna i Tiveden föll jag för. Känslan av att se de blanka skogssjöarna den där ljusa sommarnatten kommer jag att bära med mig länge. Harge uddar och Visingsö vill jag gärna besöka fler gånger. Mangoldbiffarna som gjordes över öppen eld och som vi åt i ett utomhuskök på Urnatur är också ett starkt minne också, säger Ivana.

– Jag älskar Uppgrenna Naturhus lite extra, samt Forsviks bruk och Tivedens nationalpark, säger Desiré.

Personligt

Namn: Ivana Vukadinovic/Desiré Östergren
Ålder: 32 resp. 31 år
Bor i: Linköping/Wallnäs
Sysselsättning: Frilansjournalist/fotograf

Publicerad 08 August 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag