De debuterar i jubilerande runda

MJÖLBY. Nästa helg snurrar den igång, årets upplaga av Mjölby Konstrunda. I år firar rundan 10-årsjubileum.

Den jubilerande konstrundan har blivit ett omtyckt och välbesökt sensommarevenemang i Mjölby, Mantorp, Skänninge med omnejd. Nästa helg, 18-20 augusti, är det dags igen, då öppnar ett 20-tal konstnärer upp sina hem och ateljéer för att visa upp sin konst.

I årets runda kan besökarna hitta alltifrån olika typer av måleri till olika sorters skulptering och textilkonst.

Lena Hjertén och Margaretha P Elfstrand är debutanter i Mjölby Konstrunda. Båda har ställt ut sina tavlor tidigare, men inte här.

– Jag har ställt ut på Norra Vätterns Konstrunda, i Skåne och Stockholm, men inte i hemmakommunen. Det känns lite speciellt, det är mer nervöst än på platser där ingen känner till en, säger Margaretha.

För Lena är det första gången hon ställer ut på egen hand, tidigare har hon medverkat i olika samlingsutställningar.

– Det känns jättepirrigt, men också väldigt kul, så det är lite blandade känslor just nu, ler hon.

Lena Hjertén har sin ateljé hemma i lägenheten på Svartåliden. Till konstrundan har hon lånat en samlingslokal i huset bakom, där hon planerar att visa mellan 20 och 30 målningar.

Hjerténs intresse för att måla började först för fem år sedan.

– Jag älskar bild och form och behövde något att göra när barnen flyttade hemifrån, så jag gick en kurs för Kickie Bergengren där jag lärde mig massor.

Lena tycker mycket om att fota och hon utgår gärna från fotografier när hon målar. Naturen är en inspirationskälla.

Det är den även för Margaretha Elfstrand, som jobbar med konsten på heltid. Hemma har bilarna fått flytta på sig till förmån för skapandet, garaget hemma i Slomarp är numera ateljé.

Elfstrand, som målar i både akryl, akvarell och gouache, beskriver sin stil som abstrakt.

Hon planerara att visa en del av sina gouachemålningar under rundan, berättar hon och förklarar att hon gillar lite tjockare och kladdigare färg som tekniken kräver.

– Jag hoppas på fint väder, så att jag kan hänga mina tavlor i trädgården, önskar Margaretha.

Precis som tidigare år kommer det att finnas en samlingsutställning, med verk från alla konstrundans utställande konstnärer, i Galleri Kraftverk. Nytt för i år är att invigningen kommer att hållas på Smedholmen (mittemot Café Nyfiket) där 18 augusti, landshövding Elisabeth Nilsson invigningstalar klockan 16:30.

Lena Hjertén (t.h.) och Margaretha P Elfstrand är debutanter i Mjölby Konstrunda. I bakgrunden syns några av Lenas tavlor.

Lena Hjertén (t.h.) och Margaretha P Elfstrand är debutanter i Mjölby Konstrunda. I bakgrunden syns några av Lenas tavlor.

Årets utställare:

Henrik Helgesson, Lena Hjertén, Denni Nero, Kjell-david Johnson, Börje Mathiasson, Ia Lindgren, Leif Korsman, Ingegerd Fälth, Ingrid Almqvist, Margareta P Elfstrand, Iréne Bäck, Marianne Wrenne-Larsson, Siv Klingsell, Peter Adbåge, Jane Kruuse af Verchou, Maja Sandstedt, Hans Ellervik, Margareta Johansson, Sara Lilja, Anna Ericsson, Helene Boreson Holmberg, Ann Brehmer-P

Publicerad 09 August 2017 09:34

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag