Isabelle och Mike får livboj uppkallad efter sig efter räddningsinsats

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Trygg Hansa har namngett fem av sina livbojar för att uppmärksamma vikten av dem om någon håller på att drunkna. En av livbojarna finns i Motala och på den står det Mike och Isabelle.

Det var i december, strax innan jul, förra året som Mike Thorén och Isabelle Thörngren förhindrade en man från att drunkna i Göta kanal vid Motala sluss.

– Vi hade varit ute på en restaurang och haft en trevlig kväll tillsammans med några kompisar. Klockan var runt ett, två på natten. När vi gick ner för backen ner mot kanalparken för att hämta våra cyklar såg vi en man som gick helt ensam. Han gick över slussporten och vi tyckte att det var lite konstigt för han kunde ju ha gått över bron, säger Isabelle.

Mike och Isabelle , som båda arbetat på Motalabadet, insåg snart att något var fel och bestämde sig för att följa efter mannen. När de kom fram till bron såg de inte till mannen.

– Vi insåg ganska snabbt att han var i vattnet. Vi ropade och lyste med ficklamporna på våra telefoner och då fick vi se att han simmade under bron. Min första tanke var ”helvete, han är i vattnet”. Det var mitt i vintern och kan inte ha varit mer än fyra grader i vattnet, säger Isabelle.

Ropade efter hjälp

Paret agerade snabbt. De såg över vad de hade på sig och vad de hade med sig som skulle kunna hjälpa mannen upp ur vattnet. En halsduk var det de kom att tänka på först.

De ringde 112, stoppade taxibilar och ropade till sig extra hjälp från förbipasserande. När halsduken visade sig vara för kort och inte tillräcklig för att hjälpa mannen fick Isabelle syn på en av livbojarna som hänger vid slussen. Hon tog loss den och mannen tog tag i den så snart den kastats i vattnet.

De tillkallade personerna hjälpte Isabelle och Mike med att få upp honom ur vattnet.

– När de fått upp honom väntade en ambulans på plats. Då åkte vi hem och sov, säger Isabelle.

Då kom tankarna på vad som skulle ha kunnat hänt, berättar de.

– Det tog ett tag att varva ner. Säkert en timme. Man undrade hur det hade gått för honom, säger Mike.

– Vi hann inte tänka så mycket när det hände. Det var mer läskigt i efterhand. Vad hade hänt om vi inte hade stannat? säger Isabelle.

–Det var bara vi som såg honom och han skrek inte. Det var tillfälligheter som gjorde att vi kunde få upp honom. Vi hade aldrig lyckats göra det själva men fick hjälp av ett grabbgäng som var i närheten, fortsätter Mike.

Senare fick de veta att mannen hade klarat sig.

– Han tackade så mycket och fick senare åka hem och fira jul med sin familj i Estland, berättar Isabelle.

Isabelle Thörngren och Mike Thorén agerade snabbt när de insåg att mannen höll på att drunkna

Isabelle Thörngren och Mike Thorén agerade snabbt när de insåg att mannen höll på att drunkna

"Jättehedrande"

Att de nu får en livboj uppkallade efter sig för sin insats tycker de känns hedrande.

– Det är jättehedrande, säger Mike.

– Det var inget vi hade räknat med så det känns jätteroligt. Jag tycker att det är bra att det här uppmärksammas så mycket för det är viktigt, säger Isabelle.

På den här slussen gick mannen innan han föll i vattnet.

På den här slussen gick mannen innan han föll i vattnet.

Publicerad 11 August 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag