Nu rullar biblioteket ut på stan

"Behöver inte vara så komplicerat”

MJÖLBY. Att biblioteket är så mycket mer än bara böcker, det vet många – men långt ifrån alla. Nu satsar Mjölby bibliotek på att bli tydligare och mer synliga.

Projektet ”Bibblan på stan”, som pågått sedan i våras, finansieras av Mjölby kommun, Region Östergötland och statliga Kulturrådet.

Syftet är att få de personer som inte besöker biblioteken i vanliga fall att vilja och våga ta del av bibliotekens utbud.

– Tanken är att vi jobbar uppsökande. Vi kan inte träffa nya låntagare så länge vi står här bakom disken, säger projektledare Maria Niemi.

Tillsammans med kollegorna på Mjölby bibliotek, som även innefattar Väderstad, Skänninge och Mantorp, ger hon sig ut på både spontana cykelturer och planerade evenemang. Cykeln Bibbi är ett välkommet nytillskott.

– Den ger oss möjlighet att lämna våra vanliga lokaler och möta människor på andra platser. Vi vill visa att biblioteket inte behöver vara så komplicerat, menar Maria Niemi.

En vanlig fråga när de är ute och pratar om allt som händer på biblioteken är ”vad kostar det?”, berättar Niemi.

– Allting är ju gratis, det är redan betalt via skattsedeln. Det behöver vi bli bättre på att tala om.

Så nu ska kommuninvånarna, de som inte redan vet, bli varse bibliotekets breda verksamhet, att den innefattar alltfrån digital verkstad och datakurser till barnteater, sagostund och skapande – här finns något för alla.

I september åker representanter från Mjölby bibliotek till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för att berätta mer om projektet, som de än så länge är ensamma om.

Publicerad 22 August 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag