Sethson:

"Lätt att jobba i framgång"

MUSIK. Framgångarna för bandet Casanovas, med rötterna i Vadstena och Motala, har avlöst varandra den senaste tiden. Tv-framträdanden, grammisnominering och inte minst; dubbla Guldklavar.

De båda utmärkelserna ”Årets Dansband” och ”Årets Album”, som delas ut under den årliga dansbandsveckan i Malung, gick i år till Casanovas.

– Fantastiskt kul! En bekräftelse efter många års hårt arbete, säger bandets sångare, keyboardist, låtskrivare och producent Henrik Sethsson.

Han rankar ”Årets dansband” som den kanske tyngsta utmärkelsen, men säger sig samtidigt personligen vara väldigt glad över priset för bandets album ”Ut i livet”, som han även producerat.

– Det går inte att komma ifrån att jag blir lite extra stolt, eftersom det är mitt skötebarn.

Sethsson kom in som bandets sångare för drygt 10 år sedan, men har arbetat nära Casanovas nästan dubbelt så länge. Det var nämligen han och Bert Karlsson, på skivbolaget Marianne, som kontrakterade bandet efter segern i Dansbands-SM 1998.

I somras var Henrik Sethsson med om något av det största man kan göra i musiksammanhang i Sverige idag. Tillsammans med några dansbandskollegor framträdde han på Allsång på Skansen inför en dryg miljon tv-tittare.

– Klippet på vårt medley var det mest sedda efter Per Gessles Sommartider, ett bevis för att folk tycker fortfarande mycket om dansbandsmusik, menar Sethsson, som jobbat med musik sedan 15-årsåldern, är idag ett av de mest etablerade namnen inom svensk dansbandsmusik. Inte minst som låtskrivare.

– Jag har nog skrivit låtar till alla band, utom Sven-Ingvars och Thorleifs, säger Sethsson.

2001 vann hans och Thomas G:sons låt ”Lyssna till ditt hjärta”, framförd av Friends, den svenska Melodifestivalen. 2010 låg samma duo tillsammans med Erik Bernholm bakom Danmarks vinnande bidrag ”In a moment like this”, en låt som sen kom fyra i Eurovision Song Contest.

Med sin långa erfarenhet och känsla för dansanta hits är Henrik Sethsson en förebild för många i branschen, Något han ödmjukt slår i från sig.

Själv ser han upp till flera av sina kollegor.

– Jag hade äran att jobba med Anders Engberg under flera år, det var väldigt lärorikt. Han är otroligt musikalisk och jag tog till mig mycket av honom.

När det gäller entreprenörsskap är Henriks största inspirationskälla redan nämnda Bert Karlsson.

Både Henrik Sethsson och Casanovas ses som några av branschens hårdast arbetande. Bara i år kommer bandet att landa på 160 spelningar, vilket innebär många och långa resor i turnébussen. Det tuffa arbetstempot och den fulltecknade kalendern är dock inget Sethsson beklagar sig över – även om han medger att sömnen blir lidande ibland.

– Det är alltid lätt att jobba i framgång, ler han.

För Casanovas, som är aktuella med nya singeln ”Party i våran buss”, väntar en längre ledighet nu i september.

– Vi behöver landa, ta in och njuta av framgångarna. Det har vi nog inte riktigt gjort än, menar Henrik Sethsson.

Casanovas, bestående av Jimmy Lindberg, Hans Plahn, Stefan Ryding och Henrik Sethsson har ett framgångsrikt år bakom sig.

Casanovas, bestående av Jimmy Lindberg, Hans Plahn, Stefan Ryding och Henrik Sethsson har ett framgångsrikt år bakom sig.

Casanovas:

Bandet bildades 1989 i Vadstena. 1998 vann Casanovas Dansbands-SM, då med Andreas Hedeskog som sångare.
Idag består bandet av Jimmy Lindberg, gitarr, Hans Plahn, trummor, Stefan Ryding, bas och Henrik Sethsson, sång & keyboard.

Publicerad 01 September 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag