Khaled en av alla unga som fått jobb

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Arbetslösheten bland unga mellan 18 och 24 år minskar i Östergötland och Motala är en av kommunerna där minskningen är som störst. 24-årige Khaled Mehjazi är en av alla som fått jobb.

Två procentenheter. Med så mycket minskade ungdomsarbetslösheten i Motala, Mjölby, Norrköping och Åtvidaberg i juli jämfört med samma period förra året, visar statistik från arbetsförmedlingen.

– Det är många faktorer bakom. Vi har generellt sett en god arbetsmarknad nu och vi på arbetsförmedlingen har tillsammans med bland annat kommunen arbetat mycket med ungdomar utifrån projekten Ung komp och Ung Framtid, säger Carolin Strandberg, delprojektledare för Ung komp.

Motalabon Khaled Mehjazi har fått en anställning efter att ha deltagit i Ung Framtid. Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och arbetade i sitt hemland med försäljning. Hösten 2016 gick han med i Ung Framtid, vilket är ett projekt där Motala kommun och arbetsförmedlingen samarbetar för att hjälpa unga nyanlända till arbete.

– Jag har fått mycket hjälp med att skriva CV och personligt brev, säger han.

I Syrien tillsätts mycket fler tjänster via kontakter, så att skriva ett CV och dessutom på ett annat språk var ingen lätt uppgift för honom, förklarar han. Via Ung Framtid matchades hans erfarenheter med arbetsmarknadens behov och i maj fick han en anställning. Han har en sex månaders anställning som under sommaren var på Farfarsstugan i Övralid och som nu är på Stadshotellet i Motala.

– Jag jobbar med att ställa i ordning bord och stolar, fixa ljud och belysning, diska och servera, berättar han.

Vid sidan av arbetet läser han på komvux med siktet inställt på att komma in på universitetet och där utbilda sig till idrottslärare.

– Jag har spelat fotboll i Borens IK, men skadade knät och kunde inte fortsätta. Då vill jag bli fotbollstränare eller idrottslärare, säger han.

Publicerad 04 September 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag