Samordnat stöd ska hjälpa fler ut i jobb

Av
Carolina Fransson

MOTALA. I Motala finns två projekt där kommunen och arbetsförmedlingen samverkar för en minskad ungdomsarbetslöshet. Det är Ung Komp och Ung Framtid.

I Motala pågår projekten till och med mars 2018. Med Ung Komp arbetar arbetsförmedlare, kundresurser, SIUS, arbetsterapeut, arbetspsykolog, socialkonsulent och delprojektledare från Arbetsförmedlingen samt studie- och yrkesvägledare och arbetsmarknadshandläggare från kommunen. Med Ung Framtid arbetar tre arbetsförmedlare.

Alla som arbetar i projekten samt andra som arbetar med unga på Arbetsförmedlingen, Motala kommun och Samordningsförbundet sitter i samma lokaler. Lokalerna är en mötesplats dit deltagarna kan komma för att exempelvis tipsa varandra om jobb. Flera dagar i veckan anordnas också särskilda träffar. Gruppaktiviteter varvas med enskilda möten och aktiviteter såsom praktik utifrån den enskildes behov.

– Vi har veckans jobb till exempel där vi varje vecka går i genom vilka jobb som finns att söka, säger Henrik Larsson, arbetsmarknadshandläggare på kommunen.

Han menar att en fördel med att ha många resurser samlade är att man snabbt kan hjälpa arbetssökande. Behöver man stöd i att ta reda på sina förutsättningar finns kompetens i teamet att utreda det och hänvisa till lämpliga arbeten och studier. Det andra projektet, Ung Framtid, hjälper nyanlända och man har gruppaktiviteter och enskilda samtal där man utgår i från varje individs behov. Man erbjuder exempelvis praktik och hjälp att skriva CV.

Publicerad 04 September 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag