Lär dig göra budget på biblioteket

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Hur mycket tjänar du och vart går pengarna? På Stadsbiblioteket i Motala finns nu en interaktiv utställning som heter ”Pengalabbet”. I den kan man ta reda på hur man kan fördela sin inkomst varje månad.

Utställningen, som står i entréhallen i biblioteket, är ett slags spel som riktar sig främst till barn mellan nio och tolv år. Skolor i Motala kommun kan boka in sig för att ta del av den.

– Man skapar ett yrke där man tjänar x antal pengar i månadslön. Sen går man runt till ett antal stationer. Man betalar skatt och får reda på vad det kostar att leva. Spelet innehåller också chanskort som visar på att det kan skilja i utgifter och inkomster varje månad om man till exempel behöver gå till tandläkaren eller om man säljer sin soffa, säger Karolina Karjatkar Öberg, som är konsumentvägledare på Konsument Motala.

Det är Konsument Motala och budget- och skuldrådgivningen som ansvarar för utställningen, som tidigare stått på Kungliga Myntkabinettet.

Även om den riktar sig främst till barn och unga fungerar den lika bra för vuxna att ta del av, menar Karolina Karjatkar.

– Ja, privatekonomi är något som hela tiden är aktuellt och det här berör alla. Jag har sett många vuxna som har gått runt och testat det här spelet, säger hon.

Kungliga Myntkabinettet har lånat ut utställningen till Motala till och med maj 2018.

Publicerad 06 September 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag