Så mycket ger Lalandia Motala

Av
Carolina Fransson

MOTALA. 320 000 nya turister per år, 500 000 nya övernattningar på Lalandia och 50 000 övernattningar i Motala kommun. Det blir resultatet vid en etablering av Lalandia i Motala.

Det är Motala kommun som låtit Handelns utredningsinstitut, HUI, ta fram en rapport om vad parken skulle ge för effekter i form av bland annat gästnätter och arbetstillfällen i kommunen. Rapporten visar att den turistekonomiska omsättningen ökar med 50 procent i kommunen.

Det innebär 415 miljoner kronor per år, varav 285 miljoner kronor i Lalandia och 130 miljoner kronor i kommunen. Lalandia kommer också att skapa 340 årsverken i arbetskraft.

Stefan Jarl äger restaurang Sjövik som kommer att ligga granne med Lalandia. Han är positiv till etableringen.

– Det innebär att det inte kommer att se ut såhär när det är regn, säger han och tittar ut över strandområdet en grå måndag i september.

Väderberoende i dag

Restaurang Sjövik började med året runt- öppet förra året. Det har gått bra, men han märker att vädret har stor betydelse för antalet gäster.

- Det är väldigt väderberoende. Tre veckor av 52 har vi fullt. Det är i samband med cykelveckan och en vecka i juli under Folkracefestivalen. Då kommer folk oavsett väder, säger han.

– Jag tror på konceptet Lalandia. Lalandia skulle kunna göra att vi får besökare på lov och på dagar när det inte är lika fint. Vi har två heltidsanställda året runt i dag. Jag har räknat på att vi skulle ha ett minimum på åtta till tio heltidsanställda med Lalandia här. Lalandia är bra för hela Motala tror jag. Det ger ringar på vattnet. Inte bara vi restaurangägare vinner på det utan även till exempel matvarubutiker och klädbutiker, fortsätter han.

Stefan Jarl, ägare av Sjövik, är positiv till en etablering av Lalandia. Han räknar med åtta till tio heltidsanställda då. Foton: Carolina Fransson

Stefan Jarl, ägare av Sjövik, är positiv till en etablering av Lalandia. Han räknar med åtta till tio heltidsanställda då. Foton: Carolina Fransson

"En jackpot för Motala"

På hotellet Best Western i Motala är man också positiva till etableringen.

– Det blir en riktig jackpot för Motala med fler arbetstillfällen till stan. För oss innebär det att vi kan öppna upp hotellet på ett helt annat sätt. När vi får fler gäster kommer vi att behöva ha mer personal i receptionen och mer personal som städar rummen, säger Ingela Emmoth, ägare av Best Western i Motala.

Och arbetskraft behövs redan innan parken är klar, menar hon.

– Det här kommer att tillföra arbete till stan redan när den första spaden är i backen. De som arbetar med det här kommer att behöva ha någonstans att bo, säger hon.

Flera motalabor som Östgötatidningen pratat med är också positiva till etableringen.

– Jag tror att det blir bra för Motala. Det kommer att ge mycket jobb. Jag kommer absolut att vara på Lalandia med mina barn. De är två, fem och elva år. säger Sylvia Smetkovska.

Olivia Gyllgård är i Motala och hälsar på familjen. Hon är uppvuxen i Motala, men bor sedan åtta år tillbaka i Göteborg och arbetar där i hotellbranschen.

– Jag ser det bara som positivt. Lalandia kan sätta Motala på kartan. Det är jättefint här och det kan få fler att upptäcka det. Motala har potential och det här kan göra att staden blomstrar upp. Om fler personer hittar hit kan fler restauranger etablera sig här, tror hon.

Olivia Gyllgård är uppvuxen i Motala och tror att Lalandia kan få staden att blomstra.

Olivia Gyllgård är uppvuxen i Motala och tror att Lalandia kan få staden att blomstra.

Publicerad 06 September 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag