Bättre sommar än väntat på lasarettet

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Brist på personal och därmed färre vårdplatser är ett återkommande problem sommartid på landets sjukhus. I år har situationen dock blivit bättre på Lasarettet i Motala, menar Peter Lindton som är närsjukvårdsdirektör för västra Östergötland.

Alla sjukhus inom regionen minskar alltid sina vårdplatser under sommaren. Denna sommar har US minskat något mer än tidigare sommar. På Universitetssjukhuset i Linköping har det varit dagar med extrem vårdplatsbrist varje vecka. Under semesterperioden har det varit dagliga avstämningsmöten mellan de ansvariga på sjukhusen för att klara vårdplatssituationen inom region Östergötland. Mest ansträngt har det varit inom de akuta medicinska och kirurgiska verksamheterna, intensivvården och neonatalvården. För att göra situationen hanterbar har det skett en nära samverkan inom och mellan alla sjukhus i regionen. Patienter från Linköping har fått utlokaliseras till andra sjukhus.

– Den här sommaren har varit något bättre än förra sommaren på Lasarettet i Motala. Vi har kunnat utöka antalet vårdplatser något jämfört med förra sommaren på grund av bättre personalsituation inom slutenvården, säger Peter Lindton.

Akutmottagningen har till skillnad mot förra sommaren kunnat ta emot alla sina patienter, men det har varit en mycket belastande arbetssituation för personalen på akuten LiM.

På Lasarettet i Motala öppnade Motala kommun i maj en korttidsavdelning vilket har förbättrat flödet av utskrivna patienter och underlättat sommaren. Det har varit möjligt genom den samverkan som närsjukvården i västra Östergötland har med kommunerna. Det har enligt Peter Lindton gjort skillnad.

Närsjukvården i västra Östergötland kommer fortsätta att samverka med kommunerna och Peter Lindton hoppas att vårdsituationen ser ännu bättre på lasarettet i Motala nästa sommar.

Det är fortfarande en belastande arbetssituation på vårdavdelningarna och akuten på LiM då den förbättrade bemanningen under sommaren kunde genomföras tack vare att medarbetare arbetade extra och flyttade semesterveckor.

Publicerad 07 September 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag