Hendeby tillfälligt tillbaka i Vadstena

”Jag har känt mig jättevälkommen”

VADSTENA. Henrik Hendeby har under stora delar av sitt yrkesliv jobbat som chef inom kommunal verksamhet. Den sista tiden innan pensioneringen är han tillbaka på hemmaplan i Vadstena.

Henrik Hendeby, 65, har de senaste tio åren arbetat som kommunchef i Ödeshögs kommun och dessförinnan har han bland annat varit ekonomichef på Vadstena kommun i drygt 20 år. Planen var att han skulle dra sig tillbaka nu under hösten, men pensionärslivet får vänta lite till.

Våren i Vadstena kommunhus var turbulent. Efter att den tidigare kommundirektören Tommy Nilsson med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst stod man plötsligt utan chef i början av juni. Frågan gick till Henrik Hendeby, själv Vadstenabo.

– Jag känner mycket för Vadstena och vi små kommuner måste hjälpa varandra när det behövs, säger han.

Uppdraget är tillfälligt. Just nu pågår rekryteringen av en ny kommundirektör och Hendeby blir kvar till hans efterträdare är på plats.

– Jag skulle tro att det blir till efter årsskiftet någon gång, gissar han.

Att vara tillbaka i Vadstena, där han både bott och jobbat i många år, känns bra, tycker Hendeby.

– Jag har känt mig jättevälkommen här, så det känns kul!

När Henrik Hendeby får frågan hur han är som chef funderar han en stund.

– Det borde egentligen andra svara på, men som princip försöker jag vara alldaglig och tillgänglig. Jag brukar ha dörren öppen så ofta jag kan.

Han lyfter också fram kollegornas betydelse.

– Det blir ofta fokus på den högsta chefen, men jag kan inte göra jobbet själv. Det krävs duktiga medarbetare och det har jag haft genom tiderna, jätteduktiga medarbetare i Ödeshög och samma här i Vadstena.

Att jobba som kommunchef på hemmaplan kan innebära både för- och nackdelar, menar Hendeby.

– När jag inte bott på orten, som i Ödeshög, då kan det finnas fördelar med att få lite reflektionstid, säger han och syftar på avståndet mellan bostad och arbete.

– Nackdelen kan vara att man inte i alla lägen inte känner av den kommunala pulsen på kvällar och helger, lägger han till.

Henrik Hendeby har vid sidan om kommunchefstjänsten flera styrelseuppdrag, bland annat som ordförande för Vadstena Sparbank – något han planerar att fortsätta med även efter kommande pensionsavgång.

Fritidsintressen saknas inte heller.

– Men när man jobbat som jag gjort har det inte funnits så mycket tid, säger Henrik och berättar att han bland annat ser framemot mer tid med familjen, fågelskådning och naturupplevelser.

Sysslolös räknar han inte med att bli, den dagen han går i pension.

– Nej, jag tror att kalendern kommer att fyllas. Men jag ser fram emot att kunna ta sovmorgon.

Jobbet som kommunchef har tagit mycket tid och familjen har stundtals fått stå tillbaka, medger han.

– Det ingår i det här uppdraget att man tar med sig portföljen hem, säger Hendeby och förklarar att många handlingar och annat som ska läsas ofta inte hinns med under kontorstid.

En del projekt som skjutits upp på grund av tidsbrist finns det också att ta tag i.

– Hustrun tycker att vi ska göra en större genomgång av huset, säger Henrik och ser ganska nöjd ut över att då få möjlighet att återuppta ett av sina intressen; hemmasnickeriet.

Så nu är det bara några månader kvar, av ett långt arbetsliv. Eller?

– Jag stänger inte dörren för ytterligare kortare uppdrag om det dyker upp om jag tycker att de verkar intressanta. Som pensionär har man ju förmånen att kunna välja de uppdrag man vill göra, ler Henrik Hendeby.

Publicerad 14 September 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag