Allt fler vill hitta sina rötter

”Släktforskning har blivit en folkrörelse”

VADSTENA. Intresset för släktforskning är stort. Nu föreslår regeringen att avgifterna för digital arkivinformation tas bort, vilket kan öka intresset ännu mer, tror arkivarie Claes Westling.

I förra veckan kom ett regeringsförslag om att Riksarkivets anslag ska höjas med 10 miljoner kronor från och med nästa år. Detta så att avgifterna för att få tillgång till digital arkivinformation kan tas bort.

Det skulle innebära att omkring 100 miljoner digitala bilder med arkivinformation blir fritt tillgängliga och gör att exempelvis privatpersoner som bedriver släkt- eller bygdeforskning kan göra det kostnadsfritt.

– Våra släkters historia är en del av vårt gemensamma kulturarv. Att släktforska har blivit en folkrörelse som konkretiserar och levandegör vårt kulturarv. Genom människors nyfikenhet inför sin egen bakgrund kan vi också lättare förstå och lära av vår historia, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Claes Westling, arkivarie på Riksarkivet i Vadstena, ser positivt på förslaget.

– Jag tror att det kommer göra stor skillnad för intresset för arkiven över huvudtaget, menar han.

På Riksarkivet i Vadstena märker man tydligt att intresset för släktforskning är stort. Ett extra uppsving blir det när tv-program som ”Vem tror du att du är” och ”Hus med historia” har sänts, berättar Claes Westling som är arkivarie.

– Det märker vi, att det kommer fler hit. Många blir inspirerad när de sett tv-programmen, säger Westling och berättar att Riksarkivet flera gånger haft besök av tv-team i samband med olika inspelningar.

Han berättar att man ganska snabbt, om man är ute efter vad han kallar ”namnsamling” kan komma flera hundra år tillbaka i tiden i sitt släktträd.

– På en timme kan man oftast komma till slutet av 1600-talet, om alla uppgifter stämmer. Inte alla grenar, men det lättaste går oftast att få fram.

Trots att intresset ökat syns samtidigt en minskning av antalet besök i lässsalen, där forskningen till största del sker. Det beror enligt Westling mycket på de i webbtjänster och abonnemang som finns att tillgå. En hel del släktforskning går ganska enkelt att utföra hemifrån.

I och med det nya förslaget kommer även dessa digitala tjänster att bli kostnadsfria. Tanken är att ännu mer tillgängliggöra de gamla arkiven och dess innehåll. Samtidigt kommer kanske besöken på Riksarkivet i Vadstena att minska ytterligare.

– Ja, fler kommer ju att sitta hemma. Men vi hoppas också att det leder till att fler upptäcker allt det arkivmaterial som inte är digitaliserat. Bland de arkivhandlingarna finns nästan alltid information som hör ihop med det andra, säger Claes Westling.

För trots den uppsjö av information som finns på webben, bland annat gamla kyrkolängder och folkbokföringsregister, är det endast omkring tre procent som är tillgängligt digitalt, resterande 97 procent finns alltså i de fysiska arkiven.

Riksarkivet, som ansvarar den statliga arkivverksamheten och för arkivvården i landet, finns på sju platser i landet, Vadstena är en av dem.

Claes Westling

Claes Westling

Publicerad 29 September 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag