De blev årets kulturpristagare

ÖDESHÖG. I går delades de årliga kulturpriserna ut i Ödeshög. Det är Stiftelsen Ingeborg och Folke Löfs minnesfond som varje år utser ett antal pristagare, personer verksamma i västra Östergötland - i huvudsak Ödeshög, för att "stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom olika konstnärliga områden".

Sex pristagare fick i år ta emot 25 000 kronor vardera. Totalt har drygt 3,5 miljoner kronor delats ut i kulturpris sedan starten 1984. Stiftelsens ordförande Hans Nyberg presenterade pristagarna och delade ut priserna under tisdagens kulturafton i Riddarsalen i Ödeshög.

Årets kulturpristagare:

  • Eva Granlund, skådespelare, sångare och textförfattare boende i Vadstena. Granlund är bland annat engagerad i Vadstena Nya Teater, där hon är även är ordförande i den ekonomiska förening som driver teatern.
  • Cathrin och Johan Hesselstrand, illustratörer, akvarellmålare och tecknare. Boende i Vadstena sedan drygt 20 år, i det gamla fruktmusteriet som de har renoverat till en bostad. För 13 år sedan var de med och startade upp Vadstena konstrunda.
  • Irma Karlsson, kulturarbetare, medborgare och mångårig politiker i Ödeshög med starkt engagemang för kulturfrågor. Hon var bland annat med från starten av Alvastra Krönikespel och var dess ordförande under många år.
  • Johan Christer Schütz, kompositör och textförfattare från Mjölby med cirka 500 sånger registrerade i STIM:s register. Han skriver just nu på en musikal på svenska som förhoppningsvis blir klar under vintern.
  • Sissela Wasén - skriver och läser poesi och är också en duktig amatörskådespelare. Bor i Alvastra, Ödeshög. Sissela vann länsfinalen i Jönköping i Poetry Slam 2017 och är bland annat en av initiativtagarna till Hästholmens Riddarspel.
  • Frida Wernersson, attributmakare och dekormålare. Frida bor i Göteborg och arbetar sedan 13 år på Göteborgs stadsteater, men har sina rötter i Frätsabola utanför Boet i Ödeshögs kommun. Hon har också en egen ateljé där hon skapar sin egen konst.
 

 

 

Publicerad 04 October 2017 09:15

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag