Adrian målar gärna stort

”Det känns som att jag har hittat hem”

MJÖLBY. Adrian Pettersson gillar att måla stort.

– Det är roligare och mer fysiskt, säger Pettersson som nyligen färdigställt en stor målning vid Albackens Trädgårdskafferi.

Trots sin unga ålder har Adrian Pettersson, 25, hunnit etablerat sig som konstnär och försörjer sig sedan några år tillbaka på konsten.

– Jag skulle inte säga att det är lätt, men jag hankar mig fram, säger Adrian.

Målning av fasader är en stor del av Petterssons värv.

– Ja, fasadjobben satsar jag mycket på, det är ett lite tydligare arbete, säger Adrian och berättar att han har uppdrag hos såväl kommuner och företag som hos privatpersoner.

För Adrian är det viktigt att nå ut brett, att alla som vill ska kunna ta del av hans konst. Därför gör han en hel del konsttryck, det vill säga bilder av sina konstverk i mindre format.

– Det blir lite mer köpbart, jag vill inte bara fokusera på de rika tavelköparna.

Adrian berättar att det finns stunder då han tvivlar på sig själv och sitt yrkesval, men också att det kan vända fort. Nyligen hade han en utställning på Galleri Blå i Linköping.

– Jag fick så himla mycket beröm efter vernissagen och sålde väldigt bra, då känns det verkligen som att jag är på rätt väg, säger Adrian.

– Det var också första gången jag var nöjd med alla tavlor, lägger han till.

Det började med graffiti och som tonåring kämpade han för att han och likasinnade skulle få en laglig vägg att måla på i Mjölby. Så blev det inte, men intresset och engagemanget ledde bland annat till att Adrian tillsammans med ett par kompisar bland annat fick i uppdrag av kommunen att sätta färg på en gångtunnel vid Dackeplan i Mjölby. Som 18-åring fick han ta emot kommunens ungdomskulturstipendium.

För två år sedan var Adrian Pettersson, som den yngste konstnären hittills, utställare i ”konststafetten” på Östergötlands museum. Flera av Petterssons förebilder finns i närområdet.

– Elin Redin, Olle Smith och Janne Davidsson, säger Adrian och lägger till street art-ikonen Banksey som inspiratör bland de lokala konstnärsnamnen.

Nyligen färdigställde Adrian Petterson en stor väggmålning vid Albackens trädgårdskafferi i Mjölby. Vid uteplatsen, där det under sommarhalvåret grönskar och prunkar, har han gjort en stor och färgsprakande målning. Enorma dahlior och andra blommor samsas med en humla i jätteformat.

– Tanken är att det ska vara lite färg här även under vintern.

Graffitistämpeln har Adrian dubbla känslor inför.

– Jag är ganska noga med att inte kalla det graffiti. Men jag använder ju den tekniken och mixar det med mer traditionellt penselmåleri.

Han berättar att han tänkt en hel del på detta.

– Graffiti är fortfarande ganska tabu, i alla fall på politisk nivå, och klumpas ihop med skadegörelse och klotter. Kallar man det man gör för graffiti kan det vara svårt att bli tagen som en seriös konstnär, menar Pettersson.

– Men samtidigt är det det som har gjort mig intressant i vissas ögon, så jag vill inte tvätta bort det helt. Men jag är konstnär, inte klottrare, betonar han.

Adrian berättar om de olika uttrycks- och arbetssätten som han alternerar mellan.

– Att måla stort är roligare, man får klättra på stegar det blir lite mer fysiskt och så träffar man mer folk.

Samtidigt är de stora formaten en större utmaning, menar han.

– När man målar en vägg som någon beställt måste det bli bra, då får man ha en färdig idé som man tror på. När man målar en tavla, så kan man testa sig lite mer fram.

Adrian berättar också om hur hans stil och uttryck förändrats. Han beskriver det som att han förr ofta gjorde ”galna kollage” och att det nu oftast slutar i ett mer sammanhållet, gärna naturinspirerat, motiv.

– Förr ville jag ”skohorna” in grejer i mina målningar, det känner jag inte att jag behöver längre. Det känns som att jag har hittat hem.

Publicerad 05 October 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag