Hoppfullt på arbetsmarknaden

ARBETSMARKNAD. Efterfrågan på arbetskraft är hög och ungdomsarbetslösheten sjunker. Det vittnar både arbetsförmedlingen och bemanningsföretagen om.

Enligt Arbetsförmedlingens rapporter är konjunkturläget gott och sysselsättningen hög för tillfället.

– Efterfrågan på arbetskraft är hög i stort sett alla branscher. Arbetsgivarna i Östergötland är bland de mest optimistiska i hela landet, berättar Ulrika Stålknapp, chef för Arbetsförmedlingen i västra länsdelen.

Arbetslösheten bland unga minskar. Lägsta arbetslösheten bland 18-24-åringar i västra Östergötland har Boxholm på 5,9 procent. Högst är den i Motala där motsvarande siffra är 16,4 procent.

Samtliga branscher, förutom jordbruket, räknar med att växa eller ha oförändrat antal anställda under resten av året och under nästa år.

– Störst behov av anställa fler har vård- och omsorg, byggföretag och IT-verksamheter, säger Stålknapp.

Samtidigt har många arbetsgivare svårt att hitta personal, vilket beror på att de som står utan jobb ofta saknar den kompetens om efterfrågas.

Att det är en utmaning att hitta arbetskraft i den utsträckning som matchar behovet vittnar även Henric Forsman, vd på bemannings- och rekryteringsföretaget OnePartnerGroup, om.

– Det är en väldig högkonjunktur just nu och jag har inte hört någon som säger att det kommer att vika ner under 2018, säger Forsman.

Företaget har i dagsläget ett 100-tal anställda och sysselsatta, de flesta i längre uppdrag.

– Vi har inga dag till dag-uppdrag, det är månader eller år det handlar om, säger Henric Forman.

Enligt honom skulle de kunna anställa uppemot 100 personer ytterligare, om man hittade rätt personer och rätt kompetens. Företagets kunder finns främst inom tillverkningsindustrin och vad som efterfrågas i störst utsträckning är montörer, svetsare och tekniker. Men även olika yrkeskategorier inom tjänstemannasektorn efterfrågas.

Bemanningsbranschen har tidigare haft ett rykte om sig att inte alltid vara seriös. Idag ser det annorlunda ut, menar Henric Forsman. Konkurrensen har gjort att kraven höjts.

– De som inte är seriösa idag sållas bort. Alla avtal och regler måste följas, poängterar han.

OnePartnerGroup, som har Östergötland och Tranås som arbetsfält, räknar med att växa ännu mer de närmaste åren. Söker personal och lämpliga kandidater gör de exempelvis genom vanliga platsannonser, via sociala medier och på nätverkssajter som Linkedin.

– För tio år sedan var det arbetsgivaren som valde arbetstagaren. Idag är det tvärtom, det är arbetstagarens marknad, säger Henric Forsman.

Ulrika Stålknapp är chef för Arbetsförmedlingen i västra Östergötland.

Ulrika Stålknapp är chef för Arbetsförmedlingen i västra Östergötland.

Publicerad 10 October 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag