Unga killar har bättre hälsa än tjejer

MOTALA. Unga killar, med goda ekonomiska förutsättningar, regelbundna fysiska aktiviteter och bra självkänsla är de ungdomar som mår bäst i Östergötland. Det visar en undersökning som Region Östergötland har gjort tillsammans med länets kommuner och länsstyrelsen.

 

”Om mig” är en årlig webbenkät om hälsa och livsstil till ungdomar i grund- och gymnasieskolan i Östergötland. Nu har resultatet från de tre första åren sammanställts i en rapport. Där ser vi att de flesta ungdomar i Östergötland mår bra, men ju äldre de blir desto mer stressade blir de.

Dessutom verkar killarna må bättre än vad tjejerna gör. På Ungdomshälsan i Motala kommer personalen dagligen i kontakt med ungdomar som inte mår bra.

– Det är fler tjejer som söker till våran samtalsmottagning och den vanligaste orsaken är de är oroliga eller har problem med ångest, säger Sanja Halenius, samordnare och legitimerad psykoterapeut på Ungdomshälsan i Motala.

I rapporten kan vi se att stress och psykisk ohälsa ökar under de tre åren som undersökningen genomfördes och även om det sker en ökning hos alla grupper så är den mest markant bland tjejer och ungdomar med annan könsidentitet.

– Vår besöksstatistik ökar för varje år sen är det svårt att säga om ökningen beror på att fler ungdomar mår dåligt eller om det har blivit mer accepterat att prata om det. Beror ökningen på en högre acceptans så är det något positivt och något väldigt bra. Vi måste våga prata om det som även är tufft och jobbigt, säger Lina Edenblad, kurator på Ungdomshälsan i Motala.

Publicerad 11 October 2017 14:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag