Nilsson har inga planer på att trappa ner

Östergötlands landshövdning: " ”Nej, gud så tråkigt”

ÖSTERGÖTLAND. Med mindre än ett år kvar av uppdraget har landshövding Elisabeth Nilsson inga planer på att dra ner på tempot. Hon brinner för sitt jobb.

- En stor förmån och ära, säger hon om uppdraget.

I drygt sju år nu har Elisabeth Nilsson, 64, haft rollen som landshövding i Östergötland. Nilsson, som är uppvuxen i närheten av Kalix i Norrbotten, har ett mångårigt förflutet i stålindustrin. Hon har bland annat varit vd – den första kvinnliga – på Jernkontoret, som är järn- och stålindustrins branschorganisation. Frågan om hon ville bli landshövding kom som en stor överraskning, berättar hon.

– Ja, det var väldigt oväntat så först blev jag lite perplex. Men också glad och smickrad över att regeringen frågade mig om en så intressant befattning, säger Nilsson.

Hon behövde ingen lång betänketid. Efter en avstämning med maken Arne tackade hon ja till erbjudandet, dagen efter att det presenterats för henne.

– Jag visste ganska lite om uppdraget innan, men mycket kunde jag ändå gissa mig till. Dessutom kände jag några landshövdingar att de verkade trivas med sina jobb.

Hon berättar vidare att det samhällintresset funnits där sedan unga år, liksom intresset för det allmänpolitiska, för näringsliv, kultur och natur. På så sätt passar jobbet som hand i handsken, menar hon.

– Det är en ära att få förtroendet att företräda ett helt län.

Landhövdingen är chef över länsstyrelsen och utses direkt av regeringen. Tillsammans med länsrådet, som för närvarande heter Kristina Zetterström, utgör hon länsstyrelsens ledning. I uppdraget ingår att samordna den statliga verksamheten i länet och att informera regeringen om länets behov.

Arbetet som landshövding är inget nio-till-fem-jobb utan innefattar ofta en fulltecknad kalender och sexdagarsveckor.

– Jag brukar försöka att ha en kväll ledig i veckan och en dag på helgen.

Vid lediga stunder tillbringar Elisabeth gärna tid ute i naturen, hon och maken vandrar en hel del och gör ofta utflykter runt om i länet. Hon tycker också om att gå på konsert och att umgås med släkt och vänner.

Det hektiska schemat ser Nilsson inte som någon nackdel.

– Jag är van, har alltid jobbat mycket. Det ingår också i det här uppdraget, så jag beklagar mig aldrig.

Det framgår tydligt när man pratar med Elisabeth Nilsson att hon stormtrivs med sitt jobb.

– Det här jobbet liknar inget annat. Jag ser det som en stor förmån att få träffa så mycket människor från olika delar av samhället.

Då, för drygt sju år sedan, när hon tillträdde som landshövdning för Östergötland var Elisabeth Nilssons kännedom om länet begränsad, medger hon.

– Jag hade åkt skridskor på Kolmårdensjön, paddlat i Sankt Annas skärgård och varit i Boxholm i mitt jobb inom stålindustrin, säger Nilsson och tillägger att hon också hade varit en del på Sjöfartsverket i Norrköping

Sedan dess har hon lärt känna länet väl, inte minst genom alla resor och besök hon gjort som landshövding.

Linköping, som varit Elisabeth och makens hemstad de senaste sju åren, är en väldigt bra stad att bo i, tycker hon.

– Det händer så mycket här. Jag känner mig extremt privilegierad som får bo mitt i stan, i ett slott. Jag önskar att mina föräldrar varit i livet och fått se det, ler Elisabeth.

Förordnandet som landshövding löper fram till augusti nästa år. Vad som kommer att hända då svarar Elisabeth Nilsson något svävande på Några styrelseuppdrag kommer hon i alla fall att behålla, berättar hon. Klart är också att hon och maken flyttar till Nyköping där de har ett hus.

Så någon regelrätt pensionering är inte tal om nästa år?

– Nej, gud så tråkigt! Jag är van att jobba och trivs ute bland folk så jag kommer inte att sitta och rulla tummarna.

Publicerad 12 October 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag