Polisbil i krock efter vild jakt på E4

ÖSTERGÖTLAND. En intensiv biljakt på E4 under morgonen slutade i en krasch. Turligt nog kom ingen person till skada, trots hastigheter runt 200 kilometer i timmen och misstänkt drograttfylla.

Det var en polispatrull i civil polisbil som vid 8-tiden i morse uppmärksammade en bilist på E4 i närheten av Ödeshög. Bilisten körde mycket fort och polispatrullen bestämde sig för att stoppa bilen för kontroll. Patrullen får kontakt med bilisten, visar att de är poliser och ger stopptecken, trots det väljer bilisten att öka farten och köra ifrån polispatrullen på E4 i norrgående körriktning. Enligt polisen körde den flyende bilisten över 200 kilometer i timmen.

Norr om Linköping, i anslutning till ett vägarbete, får en annan polispatrull syn på den nu efterlysta bilisten, som nu enligt polisen håller en hastighet på cirka 210 kilometer i timmen. Polisen tar beslutet att bilisten om möjligt ska stoppas med hjälp av spikmatta. Under tiden har ett antal andra bilister ringt till polisen och berättat om den flyende bilistens körning, som uppfattas som vårdslös  – dels med tanke på den höga hastigheten, dels att denne kör väldigt ryckigt och kör av på avfarter och sedan upp på E4 igen.

I närheten av Lövstad, mellan Norsholm och Norrköping, vänder den flyende bilisten och börjar plötsligt köra mot trafiken, alltså söderut i norrgående fil. En polispatrull som kör på E4 i norrgående körriktning möter då den flyende bilisten och polispatrullen uppfattar att bilisten försöker köra på polisbilen. De båda bilarna krockar utan att någon person kommer till skada och den tidigare jagade bilisten grips omedelbart på platsen.

Den flyende bilisten är en man i 20-årsåldern. Han misstänks vara drogpåverkad och misstänks därför för drograttfylleri. Vid en visitation påträffades en mindre mängd narkotika, därför finns även en misstanke om innehav av narkotika. Misstanke finns också att mannen försökte köra på polispatrullen, vilket rubriceras som försök till dråp.

20-åringen är gripen och har transporteras till provtagning och därefter till polisarresten för förhör, varefter åklagare kommer att besluta om den fortsatta förundersökningen. Ytterligare en brottsmisstanke kan tillkomma gällande grov vårdslöshet i trafik.

Den misstänktes bil är tagen i beslag och båda bilarna är bärgade från platsen.

Publicerad 06 November 2017 10:57

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag