Ny metod:

Dö och bli en del av ditt favoritträd

Kan göra det möjligt att begravas utanför kyrkogården

SVERIGE.  Tänk att få evigt vila under en vacker bok i Torup eller under ett vinande pilträd på Söderslätt. Med den nya begravningsmetoden ”Rest in Tree” kan detta nu bli verklighet.

Den gångna helgen har svenskarna vallfärdat till landets kyrkogårdar för att tända ljus och göra fint på anhörigas gravar. Samtidigt har säkert frågan uppstått hur man själv önskar vila när tiden är inne.

– Det är inte alla som känner att en kyrkogård är rätt plats för dem. Samtidigt finns fortfarande ett stort behov för ritualer i samband med dödsfall. Genom vår nya begravningsmetod kan man begravas utanför en kyrkogård på en plats som betyder mycket för en, förklarar begravningsentreprenör Charlotte Runius på begravningsbyrån Fenix, som utvecklat konceptet ”Rest in Tree”.

"Rest in Tree" är en variant av liknande metoder, som finns i andra länder, där man planterar ett frö i själva urnan.

Då det i Sverige inte är tillåtet att förvara en urna hemma och då det faktiskt krävs lite gröna fingrar för att odla fram en planta ur askan, har Fenix förenklat konceptet.

– Det här är mer idiotsäkert, säger Charlotte Runius.

Istället för att placera ett frö i urnan blandas askan med olika näringsämnen och sprutas sedan genom högtryck ner på 2,5 meters djup under exempelvis personens favoritträd. Näringen och askan tas sedan upp naturligt av trädet.

– Att få återgå till naturen och bli till nytt liv är en tanke som tilltalar många. I Sverige är det dock bara tillåtet med askspridning över öppet hav eller i vildmarken, vilket vi inte har så gott om i södra Sverige. Men genom den här metoden kan man få bli begravd utanför en kyrkogård, samtidigt som griftefriden helgas, berättar Charlotte Runius.

Den nya begravningsmetoden blev klar för bara några veckor sedan och intresset är redan stort.

– Det är väldigt många som redan visat intresse. I första hand är det personer som själv önskar bli begravda på detta vis när deras tid är inne. Det kanske inte är en begravning man ger sina gamla föräldrar om man inte pratat om det tidigare, men det går bra att själv framföra en sådan önskan inför sin egen gravsättning.

Hittills har ingen blivit begravd på detta vis och varje gravsättning kommer behöva prövas individuellt av Länsstyrelsen.

– De prövar alla former av gravsättning som frångår det traditionella, men vi anser att den här metoden uppfyller både etiska krav och helgar griftefriden. 

Skulle du själv kunna tänka dig att bli begravd på detta vis?

– Absolut! Jag har redan tittat ut en ek i närheten av vårt hem som är väldigt vacker. En ek känns dessutom beständig. De kan bli flera hundra år gamla och är robusta nog för att barn ska kunna klättra och gunga i dem.  

Publicerad 06 November 2017 11:56

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag