Här överlever flest hjärtstopp

ÖSTERGÖTLAND. I Östergötland överlever flest patienter hjärtstopp. Länet toppar listan över högst andel överlevande patienter för andra året i rad.

Det är mycket glädjande att kunna konstatera att Östergötland är bäst i Sverige igen, säger Magnus Käck, verksamhetsutvecklare på enheten för prehospital vård vid Universitetssjukhuset i Linköping i ett pressmeddelande.  

För andra året i rad har Östergötland högst andel överlevande patienter efter hjärtstopp. Det visar Svenska Hjärt-lungräddningsregistrets senaste årsrapport, från oktober 2017.

Grundläggande förutsättningar för att kunna rädda en person som har drabbats av ett hjärtstopp är att upptäcka det snabbt, larma tidigt, göra tidig hjärt-lungräddning och defibrillering samt att ambulansen är snabbt på plats. Ungefär 70 procent av alla hjärtstopp inträffar i hemmiljö

Region Östergötland har under flera år arbetat aktivt med att förbättra förutsättningarna för att rädda fler personer efter hjärtstopp. För 4 år sedan var Östergötlands placering i Sverige utanför topp tio.

En avgörande framgångsfaktor är responstiden från 112-larm tills att ambulansen är framme hos den drabbade. I Östergötland tar det i genomsnitt 9 minuter från larm tills ambulansen kommer, mot i genomsnitt 10,2 minuter nationellt.

– Utmaningen nu blir att fortsätta hålla hög standard men även att utveckla de olika delarna. Det är inte omöjligt att det går att kapa ytterligare tid med effektiva processer. Jag är övertygad om att vi kan ta flera steg till ytterligare förbättringar av ett redan bra resultat, för att fortsätta ligga i topp i Sverige, säger Magnus Käck.

I senaste rapporten från Svenska Hjärt-lungräddningsregistret har Östergötland 10,4 överlevande per 100 000 invånare, mot 6,3 i landet i genomsnitt. Det innebär 16,8 procent överlevande i Östergötland mot 11 procent nationellt.

Publicerad 29 November 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag