Ödeshög – den gröna kommunen

ÖDESHÖG. Ödeshög är en bra plats att vara lantbrukare på. Kommunen har nämligen utsetts till en av landets grönaste .  

För en dryg vecka sedan berättade vi om att Ödeshög, tillsammans med Motala, var en av 20 svenska kommuner som hade chansen att bli  ”Årets Gröna kommun”. Bakom utmärkelsen står Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och priset syftar till att hylla de kommuner som gynnar det gröna näringslivets företag och därmed landsbygdsutvecklingen. Kommunerna har rankats genom en enkät där LRF:s kommungrupper, bestående av ett par tusen förtroendevalda, graderat en rad kriterier som är viktiga för näringsverksamheten.

Igår avslöjades vem som blev ”Årets gröna kommun”. Utmärkelsen gick till halländska Varberg och Ödeshög hamnade på fjärde plats. På plats två och tre kom Grums och Askersund.

Charlotte Önnestedt, som är LRFs kommungruppsordförande i Ödeshög är glad över att det målinriktade arbetet ger resultat.

- En tredjedel av sysselsättningen i Ödeshögs kommun är kopplad till de gröna näringarna. Det har kommunen förstått och har därmed rent generellt en positiv inställning till grönt företagande. Vi har från LRFs sida en kort väg in till kommunkontoret där vi kan gå rakt på sak i viktiga frågor.

Önnestedt lyfter också fram både nuvarande kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson och förra ordföranden Magnus Oscarsson, som hon menar har stor förståelse för näringen.

- Det visar de inte minst på den offentliga arenan där man är väldigt tydliga och kommunikativa kring den gröna näringen och dess utmaningar och för gärna dessa frågor vidare även i nationella sammanhang.

I Ödeshög har man dessutom tagit till sig den regionala livsmedelsstrategin.

- Vår kostchef strävar hela tiden efter att implementera både när- och lokalproducerat. Den lokala maten har verkligen ett starkt fäste här, säger Charlotte Önnestedt.

Publicerad 01 December 2017 07:45

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag