Forskare: Rengöringsmedel lika farligt som rökning

Kvinnors lungor kan skadas vid långvarig användning

SVERIGE. Att hålla rent och fräscht i hemmet är potentiellt inte bara av godo. Åtminstone inte enligt en studie från universitetet i norska Bergen.

Av
Magnus Wahlström

Studien visar att rengöringsmedel kan påverka lungfunktionen hos kvinnor som arbetar med städning eller städar hemmet extra nitiskt. Forskarna har undersökt sammanlagt 6 235 män och i kvinnor från att de var 34 år gamla under ett intervall om 20 år. Resultatet visar att i synnerhet kvinnors lungfunktion riskerar att bli nedsatt över tid.

– Tappet i lungfunktion kan jämföras med det man får av kraftig rökning, säger forskaren Öistein Svanes till SVT och klargör samtidigt att liknelsen med rökning endast gäller lungfunktionen:

– Rökning är såklart skadligare ur en massa andra aspekter, som att det kan orsaka lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt Öistein Svanes har inga stora effekter på pedantiska mäns lungor kunnat påvisas i studien, men betonar samtidigt att det inte betyder att män inte kan ligga i riskzonen.

– Men tidigare studier tyder också på att kvinnors lungor är mer sårbara för kemikalier, säger han.

Exakt vilka kemikalier eller ämnen i olika rengöringsmedel som är särskilt skadliga för lungorna går inte att fastställa utifrån studien. En tumregel enligt forskarna är dock att minimera antalet kemikalier i städningen så långt som möjligt.

– Man ska inte vara rädd för att städa hemma, men man kan tänka över vad man använder. Vatten och en mikrofibertrasa är ofta bra nog. Till toaletten kanske det behövs rengöringsmedel, men undvik till exempel luftförbättrare, säger Svanes.

Publicerad 20 February 2018 11:17

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag