Allt färre har rätt till personlig assistans

MOTALA.

Allt färre har personlig assistans från Försäkringskassan. I Östergötland har personer med rätt till assistansersättning minskat med 11 procent.

Antalet personer som beviljas personlig assistans av Försäkringskassan har minskat drastiskt. I Östergötland har antalet assistansberättigade minskat med nästan 11 procent de senaste tre åren. Det visar siffror från Försäkringskassan som Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, har sammanställt. I dag har drygt 664 personer i länet assistansersättning, det är nästan 100 människor mindre jämfört med 2014 då 745 personer i länet hade assistansersättning.

Under 90-talet beviljades de flesta rätt till assistansersättning. Men med åren har kostnaderna ökat markant och därför har regeringen vid olika omgångar sagt till Försäkringskassan att trenden med kostnadsökningen måste brytas.

– Detta bekräftar det vi anat, nämligen att människor med funktionsnedsättning nu rasar ut ur assistanssystemet i snabb takt. Regeringen måste ta denna skrämmande utveckling på allvar. Nästan ingen som ansöker om assistans i dag får den beviljad. Många av förstagångssökarna är barn. Föräldrar som slitit och vakat över sina barn och till slut ansökt om stöd i form av assistans tvingas nu börja fundera på att lämna bort barnet. Kommuner larmar om att behovet av barnboenden ökar. Är det så här vi ska ha det i Sverige 2018? säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i ett pressmeddelande.

Regeringen beslutade i januari om en lagrådsremiss angående personlig assistans med förslag om att tillfälligt stoppa Försäkringskassans tvåårsomprövningar.

Publicerad 22 February 2018 11:34

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag