Här svänger personalen loss på lunchen

MOTALA.

En dansant idé från två kollegor på Platengymnasiet i Motala blev till ett friskvårdsprojekt. Varje onsdag tar lärarna över dansgolvet och skaffar ny energi med hjälp av vickande höfter, Arvingarna och Black Jack.

Det var på en personalfest som allting började. Kollegorna hade buggat natten lång och nästa dag när Linda Lindberg vaknade med ömmande fötter och ett stort leende kom hon och tänka på en artikel som hon hade läst för länge sedan och placerat långt bak i minnesbanken men som nu började att pocka på uppmärksamhet.

– Vi är många som tycker att det är kul att dansa och jag hade läst någonstans om en arbetsplats som anordnade lunchdanser för personalen och tänkte att det skulle ju passa bra här hos oss, säger Linda Lindberg som efter den lyckade personalfesten bollade idén med kollegan Peter Edlund.

– Vilken rolig grej, det är klart att vi ska ordna lunchdanser på Platengymnasiet, säger Peter Edlund.

Det var med Linda Lindbergs och Peter Edlunds idé det hela startade. Nu är det full fart på luncrasten på Platengymnnasiet.

Det var med Linda Lindbergs och Peter Edlunds idé det hela startade. Nu är det full fart på luncrasten på Platengymnnasiet. Foto: Johanna Danielsson

Sagt och gjort. Peter Edlund bjöd upp till dans. Han skickade ut ett mail till sina kollegor där han frågade om de var intresserade av att dansa tillsammans på lunchen och genomslaget var ett faktum. Kollegorna längtade efter att få svänga på höfterna i takt till den glada musiken och i december var det dags för den första dansen. Nu träffas lärarna i aulan varje onsdag och torsdag klockan 12.30 till 13.00 för att bugga loss till dansbandsmusiken.

– Vi brukar vara ett tiotal personer på dansgolvet. Det är jätteroligt, vi kastar i oss maten för att hinna dansa, berättar Peter Edlund som menar på att lunchdanserna ger en ökad trygghetskänsla på skolan.

– Dansen ger så mycket. Det gör inte bara vi, personalen gladare. Utan det ger också en bättre stämningen mellan oss kollegor en stämningen som sprider sig till eleverna och ger en känsla av trygghet.

"Och jag tände på alla åtta"

Så var dags. Klockan närmar sig halv ett och Peter Edlund går för att byta om, dagen till ära har han införskaffat röda flugor till herrarna och röda blommor till damerna, som de kan fästa på sina tröjor. Under tiden slänger jag i mig den sista skolmaten och rusar upp till aulan, där Peter Edlund och Linda Lindberg möter upp mig med Arvingarnas toner donades i bakgrunden. De är taggade, det liksom spritter i fötterna och det märks att de vill upp på dansgolvet och släppa loss.

– Det är så skönt att få gå upp på dansgolvet och bara koppla ifrån allt annat och ha roligt. För mig blir det en välbehövlig mental paus som ger kroppen en massa ny energi, säger Linda Lindberg som snabbt blir uppbjuden av kollegan.

Och tillsammans ger de järnet på dansgolvet. En glad bubblande känsla sprider sig i hela min kropp och ett leende så stort så att det knappt får plats sprider sig över mitt ansikte. Musiken, dansen och stämningen. Jag blir glad bara av att se på. Det gäller att stajla för pressen. Och som de imponerar på mig, med snabba fotsteg, avancerade snurrar och lyft.

Under tiden droppar det in fler danssugna lärare i aulan och plötsligt är dansgolvet fullt av taggande, lyckliga danspar som svänger loss så att golvet gungar.

Alla deltagare skriver under på att lunchdanserna är en energigivande aktivitet som gör de glada.

Alla deltagare skriver under på att lunchdanserna är en energigivande aktivitet som gör de glada. Foto: Johanna Danielsson

– Det här är ett härligt initiativ och för mig är dans hundra procent glädje, säger Henrik Samuelsson som tycker att det är härligt att skolledningen och rektorerna är med och stöttar initiativet med lunchdanserna.

– Rektorerna är med på noterna och det känns skönt. Vi mår ju bra och får energi av det här, det är rörelse, det är motion och det är hälsa men framför allt är det riktigt roligt, säger Peter Edlund och han får snabbt medhåll av Linda Lindberg.

– Ja, det ger energi och är samtidigt väldigt roligt. Jag går alltid ut härifrån glad. säger hon.

Henrik Samuelsson och Linda Lindberg buggar loss till Black Jacks klassiker

Henrik Samuelsson och Linda Lindberg buggar loss till Black Jacks klassiker "Inget stoppar oss nu" Foto: Johanna Danielsson

Och när jag lämnar Platengymnasiets aula gör jag det med ett stort leende på läpparna och en bubblande lust av att svänga loss och skaka rumpa. Nu ska jag hem och anmäla mig och sambon till vårens buggkurs, för så här roligt vill jag också ha det på lunchen.

Publicerad 23 February 2018 14:40

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag