Chlumska: "Mitt bästa äventyr ligger framför mig"

ÖSTERGÖTLAND.

Världen är inte stor nog för Renata Chlumska. Nu siktar äventyraren mot stjärnorna. Hemma i byrålådan har hon en biljett till rymden. Jordens sju högsta berg har hon redan bestigit.

Nyfikenheten och upptäckarglädjen finns i hennes DNA och likaså kärleken till naturen och friluftsintresset som har funnits med sedan barnsben. Så förklarar Renata Chlumska, själv när jag frågar henne om var äventyrslusten kommer ifrån. Men som liten drömde hon aldrig om att bli äventyrare eller att bestiga höga berg. Den drömmen kom först många år senare.

Året är 1996 och Renata Chlumska befinner sig i Nepal där hon arbetar som baslägerchef åt en svensk expedition vid foten av Mount Everest och det var där drömmen om äventyren väcktes.

– Det var då jag förälskade mig i berget. Och att hålla till i baslägret var inte tillräckligt, jag vill högre. Jag ville upp på toppen, säger Renata Chlumska.

Men 1996 var ett mörkt år för Mount Everest. Faktum är att det är det värsta året i bergets historia. 13 människor förolyckades. Renata Chlumska nämner filmatiseringen av händelserna och berättar att hon var där när det hände och har träffat flera av de människorna som filmen handlar om.

– Det logiska hade varit att de händelserna avskräckt mig från att fortsätta med bergsklättringen men jag minns bara känslan av en enorm hjälplöshet och fullkomligt maktlöshet, säger hon och fortsätter:

– Hur hemskt det än låter, så är jag i dag glad över att jag fått se den sidan av myntet. Erfarenheterna som jag bär mig av den tragedin har gjort att jag inte gått in klättringsprojekt med rosa skimrande glasögon och trott att det bara är att klättra omgiven av helt fantastik miljö och en underbar utsikt. Förberedelserna är avgörande.

1997 blev Renata Chlumska första svenskan över 8000 meter någonsin utan syrgas när hon tillsammans med Göran Kropp och Cyril Destremau lyckades nå Central Summit, förtoppen på Shishapangma.

2002 ställdes Renata Chlumska inför en utmaning hon inte kunnat förbereda sig för. Hennes fästman Göran Kropp förolyckades under klättring utanför Seattle i USA. Renata Chlumska beskriver Göran som katalysatorn - det var han som öppnade dörrarna till en värld som professionell äventyrare.

– Efter att Göran förolyckades blev det viktigt för mig att bevisa för mig själv att jag var en riktig äventyrare och att det här inte bara var något som jag hade gjort tillsammans med Göran, även om det också hade varit fint.

Renta Chlumska bestämde sig för att på egen hand genomföra ett äventyr som från början var tänkt att hon skulle ha genomfört tillsammans med Göran Kropp. Att av egen kraft runda det som kallas för USAs ”The lower 48 states” , de lägre 48 staterna.

– Jag gick in i projektet med inställningen, jag får se hur långt jag klarar. Och när jag kom i mål efter 439 dagar var nog den största segern känslan av att jag har det i mig, jag är en professionell äventyrare.

Renta Chlumska är också den första svenska kvinnan som genomfört en Seven Summits, bestigit de högsta bergstopparna i de sju världsdelarna.

–Startskottet gick när jag 1999 stod på toppen av Mount Everest som första svenska kvinna. Everest blev min första topp av de sju och då var det ännu ingen svensk som hade ambitionen att göra Seven Summits. Det jag inte visste var att det skulle ta mig 15 år att förverkliga min dröm.

På toppen av Mount Everest.

På toppen av Mount Everest. "Redan innan jag åkte hade jag bestämt mig för att om jag lyckas kommer detta bli starten på en ännu större dröm – the Seven Summits." Foto: renata.nu

Och vad gör man när världen inte är stor nog? När det inte finns fler toppar att bestiga? Jo man pantsätter allt man äger och har och köper en 1,5-miljonersbiljett till rymden.

– Detta är en väldigt annorlunda expedition mot vad jag gjort tidigare. Resan till rymden lär bli min kortaste, och troligen dyraste…. Jag har sett världen från toppen av Mount Everest– det förändrade mitt liv så jag kan bara föreställa mig hur det kommer att kännas att se jorden utifrån.

I nästa nummer av Östgötatidningen kan du läsa mer om Renata Chlumska rymdäventyr och hennes träning inför den kommande rymdresan. Vi har nämligen flöjt med Renta Chulmska och tre andra rymdfantaster på deras utbildning med QinetiQ i Linköping där de i en flygsimulator har testat och utsatt sig för G-krafter.

Publicerad 02 March 2018 11:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag