Allt fler kommuner firar fjäderfri påsk

ÖSTERGÖTLAND. Allt fler kommuner tar aktivt avstånd från att påskpynta med fjädrar från fåglar. Det visar Djurens rätts fjäderfria lista som i år är rekordlång.

– Fler och fler kommuner vill fatta djurvänliga beslut och det är fantastiskt att se den här utvecklingen från år till år, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig på Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

I fjol fanns ett 70-tal svenska kommuner med på Djurens Rätts fjäderfria lista och i år har antalet ökat till över 130 stycken.

Bakgrunden till att fjädrarna väljs bort är dels att det kan vara svårt att få garantier på att fjädrarna inte plockats från levande djur och dels de brister som finns i djurskyddet i kalkonindustrin. Djurens Rätts kartläggning har visat att i princip alla påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden fortfarande kommer från fåglar, vanligtvis från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA.

– Vad vi pyntar vårt påskris med kan tyckas vara en smal fråga men den säger ändå något om vår syn på djur. Det finns ingen anledning att använda animaliska material när det finns gott om djurvänliga alternativ, säger Moa Richter Hagert.

Fjäderfria listan 2018 – Östergötland

Linköping

Motala

Norrköping

Söderköping

Åtvidaberg

Ödeshög

Publicerad 27 March 2018 12:00