Soffliggarna är stora vinnarna i pensionssparandet

AP7 Såfa har haft bäst avkastning än snittet

SVERIGE.

Att sköta sin pension i lugn och ro i liggande läge har fungerat bäst. De som inte gjort några aktiva val har tjänat bra på den så kallade soffliggarfonden.

Av
Andreas Holm

Pensionspengarna har växt bra under flera år. Bäst har det gått för spararna i den sjunde AP-fonden (AP7) Såfa, soffliggarfonden, där avkastningen varit större än bland snittspararna.

Förra året sänktes förvaltningsavgiften på AP7-fonden från 0,11 till 0,10 procent.

– 99 av 100 sparare borde ha den här fonden. De flesta fonder sänker aldrig sina avgifter, men det här statliga bolaget har sänkt och sänkt och sänkt, sa Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Expressen efter sänkningen i december.

Av runt 200 000 nya sparare i systemet förra året var det bara 1 200 som gjorde aktivt val, resten placerades i statens sparalternativ AP7 Såfa. Nu har nästan hälften av alla sparare i Sverige sina pengar i soffliggarfonden som sedan start haft en avkastning på nio procent årligen, vilket kan jämföras med snittavkastningen om 6,6 procent bland spararna som gör aktiva val.

Enligt Pensionsmyndigheten går det bra för de flesta sparare i premiepension. Drygt 99 procent har haft en positiv avkastning sedan deras sparande startade och det har sett bra ut de senaste åren.

– Det var sjätte året i rad som vi haft en bra avkastning på premiepensionen, säger Bengt Norrby, statistiker på Pensionsmyndigheten, i en intervju med TT.

FAKTA - Soffliggarfonden

AP7 Såfa är statens sparalternativ för den som inte vill, eller orkar, göra ett aktivt val bland alla olika sparfonder som finns.

I fonden anpassas riskerna efter din ålder. Bland annat innehåller portföljen bara aktier fram till du fyller 55 år, efter det minskas riskerna successivt. När du fyller 70 år fördelas pengarna på hälften aktiefond och hälften räntefond.

AP7 Såfa kan inte kombineras med andra fonder.

Du kan alltså både välja och välja bort AP7 Såfa, när som helst.

Har du valt andra fonder tidigare och vill byta till AP7 Såfa går det bra.

Källa: Pensionsmyndigheten

Publicerad 28 March 2018 07:30