Här är de nya lagarna du bör ha koll på

Den omdebatterade samtyckeslagen börjar gälla 1 juli

SVERIGE.

Om du är på väg att köpa ny bil så är det all idé att sätta dig in i den nya fordonsskatten. Här nedan listas några av de lagar som träder i kraft från 1 juli.

Av
Maja Bergqvist

Samtyckeslagen innebär att en person måste uttryckligen säga ja eller aktivt visa att hen är med på att ha sex. Det blir förbjudet att ha sex med en person som inte gett sitt samtycke. Tidigare lagstiftning krävde att gärningsmannen använde sig av våld eller utnyttjade offrets utsatta situation.

Den nya tiggerilagen innebär att människoexploatering införs som brott. Detta för att komma åt ligor som tjänar pengar på andras tiggeri eller som utnyttjar människor genom tvångsarbete. Straffen för människohandel och koppleri skärps.

Fler arbetsplatsinspektioner ger polisen större möjlighet att göra inspektioner på arbetsplatser för att hitta personer som ska utvisas ur Sverige.

Stärkt skydd för transpersoner innebär att om en transperson utsätts för hot, missaktning eller diskriminering kan gärningsmannen dömas för hets mot folkgrupp eller olaga diskriminering.

Ny skatt gällande E-cigaretter innebär att vätskan som finns i e-cigaretter beskattas. I första hand drabbar detta företagen som tillverkar vätskan. I långa loppet kan det drabba konsumenten om producenten i sin tur väljer att höja priset på e-cigaretter.

Ny fordonsskatt påverkar nyregistrerade bilar under de tre första åren. Högre skatt blir det på de bilar som släpper ut en relativt hög mängd koldioxid. De bilar som släpper ut en relativt låg mängd koldioxid kan få en bonus.

Höjt studiebidrag får den som studerar på gymnasiet eller på någon form av vuxenutbildning, till exempel högskola och komvux. Det höjda studiebidraget gäller samtliga vuxenutbildningar. För gymnasieelever gäller det höjda bidraget från 1 mars och kommer att betalas ut retroaktivt från då.

Prao blir obligatoriskt igen och gäller alla elever i årskurs åtta i grundskolan och årskurs nio i specialskola. Prao står för praktisk arbetslivsorientering och ska vara under minst tio dagar. Det är huvudmännen som ska ordna prao åt eleverna.

Publicerad 29 June 2018 13:30