"Klämmisar" kan hämma barnens utveckling

Experten: "Bör bara ges i nödfall"

SVERIGE. "Klämmisarna" som på senare år blivit populära mellanmål för våra yngsta kan hämma barnens utveckling. Det menar forskare i både Sverige och Danmark som befarar att den lättätna krämen kan göra att barn varken vänjer sig vid textur- och smakvariationer eller lär sig tugga och svälja ordentligt.

– Om man gör det någon gång för att man har bråttom på bussen och barnet börjar skrika, då är det ju okej. Men om ett barn alltid får sin mat i en klämmis, då går man ju miste om den här träningen för att kunna utveckla sitt ätande, säger Cecilia Olsson, docent i kostvetenskap vid Umeå universitet till Aftonbladet.

Genom att suga i sig maten ensam i vagnen eller i en bil hindras barnen från att vänja sig vid måltidssituationen. Barnet behöver heller inte lära sig att tugga och svälja då "klämmisens" konsistens mer motsvarar en dryck.

De lättätna puréerna riskerar även att göra att barnen blir mer kräsna.

– Vi har en medfödd skepticism mot det som är nytt när det gäller mat, och just därför är det väldigt bra att bli exponerad för variationer. En del saker måste vi öva mycket på att smaka, se och känna. Eftersom det är så slät konsistens och smakar ganska standardiserat så kanske vi inte utvecklar den här förmågan att hantera variationer, säger Cecilia Olsson, till tidningen.

Innehållet i "klämmisarna är dock inget problem att ge om man trycker ut det på en tallrik och serverar det med sked.

Publicerad 29 June 2018 11:19