Populär ost kan ta slut

Ingen fara för halloumiälskare denna sommar

SVERIGE.

Det finns en risk att bönderna på Cypern inte hinner tillverka den salta och gummiaktiga osten i den takt som konsumenterna börjar få upp ögonen för den.

Av
Maja Bergqvist

Halloumiosten görs på mjölk från ko, får och get och tillverkas på Cypern, annars får den inte kallas för halloumi.

Dagens Nyheter har skrivit om att storkonsumenter som Tyskland, Frankrike och Storbritannien köper in mer och mer halloumiost och att det då inte finns tillräckligt med mjölk för detta på ön.

Även Sverige är storkonsumenter av den cypriotiska osten.

Det råder viss oenighet om och när bristen av halloumi kommer att infalla. Claes Salomonsson som är presschef på Axfood säger till Dagens Nyheter att vi kan vara lugna i sommar, men att det bara rör sig om en tidsfråga innan osten är en bristvara.

Företaget Fontana, som tillverkar halloumi, säger efter en avstämning med leverantören att det inte råder någon brist, men säger också det inte går att försörja hela världen.

Publicerad 01 July 2018 00:00