När ska man egentligen gå bus eller godis?

När ska man egentligen gå bus eller godis? Foto. Mostphotos.com

Bus eller godis på onsdag eller fredag?

Experterna oense: "Får göra lite som man vill"

SVERIGE. Snart är det åter dags för årets läskigaste högtid. Barnen laddar för fullt för att dra ut på "Bus eller godis", men bland föräldrarna råder det som vanligt oenighet om vilken dag som är den rätta att fira.

Av
Sanna Hjalmarsson

Marek Stefaniak

Vissa menar att Halloween, som är en importerad amerikansk/irländsk högtid, ska firas i samband med amerikanska Halloween den 31 oktober. Andra menar att Halloween ska firas i samband med vår Allhelgonahelg, som alltid infaller första helgen efter första november.

Men vad är det egentligen som gäller?

Enligt etnologiproffessor Agneta Lilja, som skrivit en en bok om Halloween i Sverige är vi fria att göra precis som vi vill.

– Det återstår att se vilken dag det blir. Man ska egentligen fira den 31 oktober. Men vi svenskar firar gärna Halloween annan dag, man får hantera det som man vill, säger hon till SVT.

Vett- och etikettexperten Mats Danielsson, som ligger bakom sajten www.vett-och-etikett.com, är av annan åsikt. Enligt honom är det fredagen innan Alla helgons dag som gäller. Då infaller nämligen Alla helgons afton.

– Bus på fredag, ljus på lördag, lyder hans kom-ihåg-ramsa.

All helgons afton ska dock inte förväxlas med Allhelgonadagen då vi tänder ljus på våra anhörigas gravar.

För att firandet inte ska pågå i flera dagar kan en lösning enligt Mats Danielsson vara att de vuxna i ett bostadsområde i förväg kommer överens om vilken dag som barnen kan gå runt och be om godis.

Vad ska man då göra för att slippa få besök överhuvudtaget?

– Då ställer du ut en pumpa som saknar ljus eller så har du ingen pumpa alls. Detta tillsammans med släckt utebelysning visar att du inte vill ha besök. Barnen måste få lära sig att låta bli att besöka den bostaden, säger Mats Danielsson.

Publicerad 23 October 2018 10:10