Foto: Mostphotos

Ansök om pass i god tid – systemet ska uppgraderas

Inga handlingar kan lämnas ut vid tillfället

SVERIGE.

Var ute i god tid med passansökan. Det är polisens rekommendation eftersom passystemet stängs för en uppgradering 30 november till den 2 december. Under den tiden kan varken pass, nationellt id-kort eller provisoriska pass utfärdas.

Systemet för pass stängs helgen den 30 november-2 december, det för en uppgradering. Under den tiden kan inga pass eller nationella id-kort kunna lämnas ut, menalal som har bokat tid för att lämna in en ansökan kan göra det. Passexpeditioner med drop in-tider har öppet som vanligt. Skillnaden är att ansökningarna hanteras manuellt.

– Vår ambition är det ska fungera så smidigt som möjligt men den manuella hanteringen gör att det kan ta något längre tid än normalt vid själva ansökningstillfället. Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före eller efter stoppet, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar, på polisen.se

Inga provisoriska pass kommer att utfärdas i Sverige i samband med uppgraderingen. Om man tappat eller glömt sitt pass måste man vänta till efter helgen är över. Ska man resa inom EU kan man använda ett nationellt id-kort som resehandling förutsatt är att man är medborgare i ett EU- eller EES-land.

Publicerad 15 November 2018 14:06